Putin o naoružanju: Mi nikoga ne sustižemo, ceo svet treba da sustigne Rusiju

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaObraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina pred Federalnom skupštinom
Obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina pred Federalnom skupštinom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se poslanicima Donjeg i Gornjeg doma ruskog parlamenta. Putin je, govoreći o konfliktima, rekao da je potrebno osigurati stabilnost u svetu, ističući da je Rusija prvi put u istoriji pretekla sve zemlje kada je reč o najnovijem nuklearnom naoružanju.

Ovogodišnje obraćanje ruski predsednik počeo je od unutarpolitičkih i ekonomskih pitanja. Pre svega se osvrnuo na demografsku situaciju, rekavši da je Rusija ušla u težak period budući da je natalitet u opadanju.

Demografija: Težak period, od nataliteta zavisi naša sudbina

„Sudbina Rusije i njena istorijska perspektiva zavisi od demografije. Natalitet u Rusiji ponovo opada, zemlja se našla u teškom demografskom periodu. Iz tog razloga je potrebno obezbediti rast nataliteta do sredine decenije“, istakao je Putin.

Putin je precizirao da u Rusiji trenutno živi 147 miliona ljudi.

Kada je reč o deci, Putin je rekao da je potrebno omogućiti sve uslove za njihovo obrazovanje, kao i da uživaju sve osnovne vrednosti počev od brige, preko ljubavi, do toplote porodičnog doma.

„Tek tada će Rusija postati velika zemlja“, dodao je Putin.

Ruski predsednik je naveo i da je prosečni životni vek u Rusiji porastao za osam godina od 2000. godine, i trenutno iznosi 73 godine.

Ekonomija: Inflacija daleko manja od planirane

Inflacija prošle godine iznosila je tri odsto, što je za četiri procenta manje nego što je bilo predviđeno, rekao je Putin.

Što se tiče investicija, ruski predsednik je rekao da je neophodno ubrzati proces usvajanja svih zakona koji se tiču poreskih olakšica, a podršku države ne treba da uživaju samo krupna preduzeća, već i predstavnici malog i srednjeg biznisa.

Dodao je i da tempo rasta bruto društvenog proizvoda Ruske Federacije u 2021. godini mora da bude viši od svetskog.

O konfliktima i naoružanju

Svedoci smo kako regionalni konflikti mogu da postanu pretnja za ceo svet. Principi stabilnog svetskog poretka su uzdrmani. Potrebno je pokazati političku volju i mudrost u donošenju odluka, a primer treba da pokažu svih pet nuklearnih zemalja u smislu čuvanja mira i bezbednosti.

Naveo je i da je potrebno osigurati stabilnost u svetu u svim aspektima, uzimajući u obzir sve političke o vojne okolnosti.

Kada je reč o naoružanju, Putin je istakao da Rusija nikoga ne sustiže, već da ceo svet treba da sustigne Rusiju.

„Rusija je prvi put u istoriji pretekla sve zemlje sveta kada je reč o najnovijem nuklearnom naoružanju. Naši koraci po pitanju jačanja nacionalne bezbednosti preduzeti su na vreme i u dovoljnom obimu“, dodao je.

„Međutim, uprkos tome, potrebno je ostati oprezan,  neophodno je nastaviti sa radom“, dodao je.

Novi uslovi za kandidaturu za predsednika Rusije

Putin je predložio da se utvrde novi uslovi za sve kandidate za predsednika Rusije. Kako je naveo, svi kandidati bi trebalo da budu građani Ruske Federacije, da su u njoj živeli najmanje 25 godina i da nikada nemaju ni jedno drugo državljanstvo.

Takođe je rekao i da je potrebno izneti na raspravu određeni broj izmena Ustava, ali da nije neophodno donositi novi ustav.

Putin je takođe predložio i da se Ustavom omogući Državnoj dumi da odobrava kandidaturu preimjera države, budući da trenutno to čini predsednik na osnovu saglasnosti Donjeg doma ruskog parlamenta.

„Predlažem da se to promeni i da Državna duma samostalno odobrava kandidaturu šefa Vlade Ruske Federacije, a zatim i svih njegovih zamenika i federalnih ministara. Pritom, predsednik će biti u obavezi da ih imenuje na tu funkciju i neće više imati pravo da odbija kandidaturu koju je usvojila Duma“, istakao je.

Rusija mora da ostane predsednička država

Rusija ne može da opstane kao parlamentarna republika, već kao jaka predsednička država, što ruskom lideru ostavlja pravo da razrešava predsednika Vlade i njegovih zamenika dužnosti, naglasio je ruski predsednik.

Pored toga, predsednik mora da ima pravo da upravlja vojskom i bezbednosnim službama, naveo je.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala