Dobitnik Ninove nagrade za Sputnjik o senci koja je pala na priznanje: Trpim to već trideset godina

© Foto : Zoran Jovanović MačakSaša Ilić
Saša Ilić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saša Ilić, novi dobitnik Ninove nagrade, na pitanje Sputnjika kako se oseća, budući da je na ovogodišnjeg dobitnika pala senka i pre proglašenja, kaže da ga to ne iznenađuje i da to trpi već tri decenije.

„Ne iznenađuje me. Trpim te stvari već 30 godina. Ovde, u ovoj kulturi, to je nešto uobičajeno, to je deo ovog folklora, tako da sam se navikao“, kaže Ilić.

Njemu je Ninova nagrada pripala za roman „Pas i kontrabas“, odlukom žirija, koja je doneta većinom glasova (3:2). U obrazloženju je istaknuto da nagrađeni roman „Pas i kontrabas“ predstavlja povratak velikoj naraciji.

Ovim saopštenjem stavljena je tačka na spekulacije o tome ko će postati 66. laureat Ninove nagrade, koja odavno ima reputaciju najvažnijeg domaćeg književnog priznanja za roman. Ali da li je stavljena tačka i na mnogobrojna reagovanja koja su izazvana saopštenjem o bojkotu ove nagrade, koje je potpisalo 18 književnika (među njima i Ninovi dobitnici) — ostaje da se vidi.

Senka na Ninovoj nagradi

Da podsetimo — dan uoči proglašenja 66. Ninovog laureata, grupa srpskih pisaca različitih generacija oglasila se pismom upućenim javnosti, pod naslovom „Bojkot Ninove nagrade“, u kome apeluju na preispitivanje stručne i moralne kompetentnosti članova žirija koji dodeljuje nagradu. Među osamnaestoro potpisnika nalaze se dvojica ranijih Ninovih laureata akademik Miro Vuksanović i Vladimir Tabašević, a uz njih su Emir Kusturica, Vladimir Kecmanović, Slobodan Vladušić, Nikola Malović, Dejan Stojiljković, Ljubica Arsić...

Nagrađeni pisac do sada je objavio tri knjige priča („Predosećanje građanskog rata“, „Dušanovac. Pošta“ i „Lov na ježeve“) i tri romana („Berlinsko okno“, „Pad Kolumbije„ i „Pas i kontrabas“). Jedan je od urednika izdavačke delatnosti Narodne biblioteke Srbije i jedan od nekadašnjih osnivača i članova redakcije podlistka „Beton“, koji su objavljivale dnevne novine „Danas“.

Da je ovogodišnja konkurencija za Ninovu nagradu bila žestoka, potvrdio je i član žirija Branko Kukić, objasnivši da se lako mogao opredeliti i za druge naslove, poput „Paučine“ Vidosava Stevanovića, romana Jovice Aćina, Zorana Ćirića, Nenada Rackovića...

Za nagrađeni roman „Pas i kontrabas“ Kukić kaže da je najkompleksniji.

„To je simbolična priča, sumorna, sa radnjom koja se događa u ludnici u Kovinu, to je priča o svesnom, o podsvesnom. To je neki ludi realizam, neka ludačka saga. To je roman koji ima više slojeva, a svi su dobro uklopljeni. Pas predstavlja simbol podzemnog sveta, a kontrabas muziku određenog delirijuma. Ovo je moderna knjiga, napisana na način koji ne može ostaviti ravnodušnim. ’Pas i kontrabas‘ je, pre svega, knjiga koja govori o ovom društvu i svim onim stazama i putevima kojima se to društvo kretalo da bi došlo u ovu situaciju“, konstatovao je Kukić.

Pisac Saša Ilić otkrio je da je u izdanju „Orfelina“, pored njegovog, objavljen i roman Milenka Bodirogića „Po šumama i gorama“, koji je takođe ušao u najuži izbor za Ninovu nagradu. On je kazao da su obe knjige objavljene u novoj ediciji „Noć republike“ i da mu je, iako nije očekivao nagradu, drago što su obe postale vidljive.

„Dve ključne stvari koje povezuju ova dva romana su antifašizam i jugoslovenstvo. Trudićemo se da i dalje biramo takve knjige koje će se uklapati komplementarno u ovu ediciju, onako kako su se priče u ’Grobnici za Borisa Davidoviča‘ uklapale u jednu zajedničku povest“, istakao je Ilić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala