Kako se Rusi pripremaju za Bogojavljenje

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaBogojavljanje u Rusiji
Bogojavljanje u Rusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za tradicionalno Bogojavljensko kupanje ove godine zbog neočekivano toplog vremena u mnogim krajevima u Rusiji neće biti potrebe da se lomi led na rekama i jezerima. Ipak, voda je hladna, pa lekari upozoravaju da se treba dobro pripremiti za ovaj podvig.

Pravoslavni hrišćani 19. januara obeležavaju Bogojavljenje, koje je praćenom ritualom kupanja u ledenoj vodi. Dan ranije se obavezno osveštava voda, kako bi se vernici očistili od greha.

Prema narodnoj tradiciji — uoči ovog praznika vernici tri puta uranjaju u vodu. Ovo je praćeno i verovanjem da ljudi ne smeju da klevetaju jedni druge i da se svađaju, kao i da treba da posete crkvu. 

Temeljne pripreme za kupanje

Lekari savetuju da se treba držati samo posebno ograđenih kupališta, jer su tako najmanje šanse da nekome pozli.

Na svim mestima koja su određena za Bogojavljensko kupanje prisutni su lekari, spasioci i ronioci. Ipak, kardiovaskularnim bolesnicima, dijabetičarima i asmatičarima se savetuje da izbegavaju ovaj običaj.

Pre kupanja je neophodno zagrevanje. Preporučuje se lagano trčanje u mestu i gimnastika, ali bez preterivanja.

Bez alkohola

Na ovaj dan treba strogo izbegavati alkohol, naročito neposredno pre kupanja. Čak i mala doza može biti jako opasna po zdravlje i izazvati hipotermiju — otežano stanje tokom kog telo gubi toplotu brže nego što je može proizvesti i čovek može dobiti srčani udar.

© Tanjug / NEMANJA JOVANOVICOd Bogojavljenskog kupanja se do sada niko nije razboleo...
Kako se Rusi pripremaju za Bogojavljenje - Sputnik Srbija
Od Bogojavljenskog kupanja se do sada niko nije razboleo...

Nakon kupanja se obavezno treba ugrejati. Šolja čaja, peškir i topla odeća treba da vas čekaju kad izađete.

Opštepoznata zanimljivost je da se do sada još niko nije razboleo posle kupanja u ledenoj vodi. Ipak, lekari kažu da se ne treba oslanjati na ovo, nego pratiti uputstva stručnih lica.

Ovo nije sportsko takmičenje, nego pravoslavna tradicija

Posebno se savetuje da za Bogojavljensko kupanje ne treba skakati na glavu. Tako se moždane ćelije sužavaju i može doći do nesvestice. Dovoljno je lagano ući u vodu i zadržati se nekoliko minuta.

Još jedan detalj na koji treba obratiti pažnju — voda iz reke i jezera nije za piće, nego samo za kupanje. Osveštanu vodu je najbolje uzeti u crkvi.

Za Bogojavljenje su u Rusiji vezani mnogi običaji, ali i gatanja, pa se tako smatra da ako na taj dan bude vedro — leto će biti sušno, a ako pada sneg — biće bogata žetva. Veruje se da će onaj ko se rodi ili krsti na taj dan biti srećan, kao i da veridbe koje se naprave na Bogojavljenje obećavaju dobar brak.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala