Drevna tabla otkriva „stvarne demone“ koji izazivaju epilepsiju /foto/

CC BY 2.0 / Maxwell Hamilton / Satan (after Botticelli)Interpretacija fragmenata iz Danteovog Pakla Sandra Botičelija (1444-1510).
Interpretacija fragmenata iz Danteovog Pakla Sandra Botičelija (1444-1510). - Sputnik Srbija
Pratite nas
Danski istraživač otkrio je crtež demona koji je „okrivljen“ za epileptične napade, i to na 2.700 godina staroj ploči asirske gline.

Natpis na tabli uključuje lekove za grčenje, trzaje i druge probleme u vezi sa radom mišića, koje su Asirci nazivali imenom „Benu“, a koje se i danas koristi u označavanju simptoma epilepsije.

Trol Pank Arbol, istraživač asirske kulture sa Univerziteta u Kopenhagenu, došao je do zanimljivog otkrića dok je proučavao drevnu ploču u Muzeju Drevnog Bliskog Istoka u Berlinu.

„Prvi sam primetio crtež, uprkos tome što je tekst istraživačima dostupan već decenijama. On se danas, zbog oštećenja na rukopisu, ne vidi tako lako, osim ukoliko ne znate da je tu“, rekao je Arbol za sajt „Lajv sajens“.

​Crtež je opisao kao prikaz „stvarnog demona nasuprot ostalih uporednih crteža koji generalno prikazuju figuricu napravljenu tokom rituala uklanjanja bolesti“.

Arbol je rekao da je pločica nađena u biblioteci porodice egzorcista koja je živela u gradu Asuru oko 650. godine pre nove ere, a koja se danas nalazi na teritoriji severnog Iraka.

U svom istraživanju on je istakao da demon poznat kao Benu ima „zakrivljene rogove, zmijski jezik i verovatno oko nalik gmizavcu“.

Dodao je i da su naučnici već duže vreme znali da su Asirci i Vavilonci bolesti doživljavali kao pojave koje su prouzrokovali „bogovi, demoni ili veštice“, čime su se iscelitelji bavili.

„Ali ovo je prvi put da smo uspeli da povežemo jednu od veoma retkih ilustracija demona u medicinskim tekstovima sa specifičnom bolešću epilepsijom, koju su Asirci i Vavilonci nazivali Benu“, istakao je Arbol.

Natpis na pločici koji sadrži lekove za simptome epilepsije napisan je u klinopisu, drevnom sistemu slova stvorenom pritiskom trouglaste olovke u omekšanu glinu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala