Šta predlaže novi ruski premijer

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaNovi premijer Rusije Mihail Mišustin obraća se poslanicima Državne dume Rusije
Novi premijer Rusije Mihail Mišustin obraća se poslanicima Državne dume Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Novi premijer Rusije Mihail Mišustin objavio je u Državnoj dumi kako vidi svoj rad na ovom položaju i šta namerava da zahteva od ministara.

Odgovarajući na pitanja parlamentaraca, naglasio je da pozdravlja otvorenu kritiku i naveo ličnu odgovornost članova Vlade. Sputnjik vam objašnjava šta Mišustin predlaže da se promeni u izvršnoj vlasti Rusije.

Lična odgovornost Vlade

Mišustin je naveo da će „orijentisati novi sastav Vlade Rusije na blisko partnerstvo sa poslanicima Državne dume, partijama i Savetom Federacija“.

„Želim da vas uverim da će svi članovi Vlade biti lično odgovorni za postizanje nacionalnih razvojnih ciljeva“, dodao je on.

Prioritet — socijalna pravda

Mišustin smatra da obraćanje predsednika Vladimira Putina Saveznom parlamentu treba, pre svega, shvatiti kao program socijalne pravde zasnovan na tradicionalnim vrednostima i upućen ljudima i njihovim najvažnijim problemima.

„Na prvom mestu je briga o deci, porodici, rastu njihovog blagostanja i poboljšanju kvaliteta života“, istakao je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i kandidat za novog premijera Mihail Mišustin na sastanku u Kremlju - Sputnik Srbija
Mihail Mišustin — kandidat za premijera Rusije

Obaveza majskih ukaza

„Naravno, majski ukazi su bezuslovni za izvršenje. Time će se baviti Vlada“, odgovorio je Mišustin na pitanje o realizaciji naloga predsednika u oblasti socijalne politike, obrazovanja i nauke.

Oporavak odbrambene industrije

Mišustin je skrenuo pažnju na činjenicu da domaća odbrambena industrija pravi visokotehnološke proizvode.

„Njen dalji razvoj je, bez sumnje, naš prioritet. U uslovima stabilizacije državne odbrambene narudžbine, posebno je važno oporaviti i normalizovati finansijsku situaciju odbrambenih organizacija, aktivno diverzifikovati preduzeća vojne industrije i povećavati civilnu naučno-istraživačku proizvodnju“, naglasio je on.

Novac za realizaciju projekata

„Zahvaljujući makroekonomskoj stabilnosti i profitabilnom budžetu, imamo finansijske izvore za realizaciju svih zadataka koje je postavio predsednik, počevši već od januara ove godine“, precizirao je Mišustin.

„Za realizaciju predsednikovih naloga u naredne četiri godine biće potrebno četiri biliona rubalja, konkretno 2020. godine — 450 milijardi“, dodao je on.

Biznis i nova radna mesta

Mišustin je, takođe, istakao značaj poboljšanja poslovne klime.

„Kako bi se ljudi koji se bave biznisom, uključujući i mlade, osećali samouvereno i zaštićeno, i kako bi mogli da razvijaju svoj posao, otvaraju nova radna mesta i, što je najvažnije, povećavaju plate zaposlenima“, objasnio je on.

Ruski premijer smatra da je za dalji razvoj i rast BDP-a prvenstveno potrebno stimulisati rast investicija i vratiti izgubljeno poverenje između vlasti i biznisa.

Predsednik Rusije Vladimir Putin pre sastanka sa članovima Vlade Rusije - Sputnik Srbija
Putinove promene sistema vlasti: Sedam ustavnih amandmana

On je podsetio da je jedan od prioriteta Putinovog obraćanja Saveznoj skupštini povećanje realnih prihoda građana i naveo da treba usvojiti paket zakona o zaštiti i promociji investicija i osigurati da oni svugde prorade.

Istovremeno, on je naglasio da je potrebno da se uklanjaju suvišne administrativne barijere i da se efikasno sprovede i dovrši reforma nadzora i kontrole.

Socijalna pomoć

Novi ruski premijer izjavio je da postoji potreba da se u naredne dve godine razvije sistem ciljane socijalne pomoći za socijalno ugrožene. On je objasnio da postoji veliki broj olakšica i da postoji princip za njihovu automatsku raspodelu, kada se ne vidi targetirana auditorija gde su one otišle i predložio je da se socijalna pomoć ciljano usmeri.

Sredstva za auto-puteve

Mišustin se založio za ukidanje ograničenja infrastrukture u saobraćajnom sektoru.

„Pre svega, radi se o putevima koji povezuju centre oblasti, izlaze na savezne auto-puteve, kao i obilaznicama velikih gradova“, objasnio je on.

Pare za ekonomiju

Mišustin je skrenuo pažnju na potrebu aktivnog zajedničkog rada Centralne banke i finansijskog bloka Vlade, kako bi se privukao novac za realan sektor ekonomije. „Ovo je jedan od najvažnijih zadataka Centralne banke. Ali, naravno, finansijsko-ekonomski blok Vlade će, kao i do sada, pružati potrebnu pomoć i aktivno učestvovati u tome“, rekao je on poslanicima.

Ekspanzija Rusije u digitalnoj oblasti i tehnološki razvoj

„Rusija ima odlična rešenja i svoje platforme. U tom smislu je veoma važno da pomognemo našim pametnim momcima koji stvaraju ove digitalne platforme i da pomognemo izvozu, gde možemo da pomognemo i gde možemo da se razvijamo“, ocenio je Mišustin.

On je takođe naveo da planira stimulisanje tehnološkog razvoja ekonomije.

„Potrebno je izvršiti pravi proboj u digitalizaciji realnog sektora“, istakao je novi premijer Ruske Federacije.

Mišustin je na kraju obećao da će u aprilu 2020. godine Donjem domu Parlamenta podneti izveštaj o politici Vlade i izrazio je nadu da će on biti odobren.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala