Porodica i prijatelji se oprostili od Nede Arnerić

© Foto : Petar MilosevicNeda Arnerić
Neda Arnerić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Porodica, prijatelji, kolege i poštovaoci oprostili su se danas od glumice Nede Arnerić na komemoraciji povodom smrti dive jugoslovenskog i srpskog glumišta, koja je održana u Jugoslovenskoj kinoteci.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić napomenuo je na početku komemoracije da su sklad unutrašnje i spoljašnje lepote, uz ogroman talenat i nežnost, najbolje opisivali Nedu Arnerić.

„Neverovatna skromnost i odsustvo preterane profesionalne ambicije sa kakvom se danas često susrećemo — Nedu su činili još većom“, kazao je Pantelić i dodao da je slavna glumica u svet pokretnih slika ušla mlada i ostvarila veliku karijeru.

„Njen životni put će inspirisati nastanak filma u kojem će ona izostati kao glumica, ali će istina nositi njeno ime“, kazao je Pantelić i potom pročitao nekoliko telegrama koji su povodom smrti Nede Arnerić stigli u Jugoslovensku kinoteku.

Glumica Mira Banjac je napisala da nas je napustila i poslednja autentična zvezda našeg filma.

Neda Arnerić — oličenje života i ljubavi

Reditelj Goran Paskaljević je u telegramu izrazio nevericu da je Neda otišla zauvek, a njegov kolega Lordan Zafranović je napisao da su se za kratko vreme ugasile tri izvanredne zvezde jugoslovenskog filma: Neda Arnerić, Dušica Žegarac i Milena Dravić.

„Sa njima se ugasila i duhovna Jugoslavija iz sretnih vremena, a Neda Arnerić je bila oličenje života i ljubavi“, napisao je Zafranović.

Ivica Klemenc, blizak kolega i prijatelj Nede Arnerić, sećao se divnih momenata koje je proveo sa velikom glumicom.

Neda Arnerić - Sputnik Srbija
Večiti plavooki devojčurak — najlepša ikona domaćeg filma
„Bili smo na skijanju pre desetak dana i prepoznala je da u keks nisam stavio limun. Bila je uvek precizna i svom mužu i meni nije dopuštala da bacamo opuške u more na jedrenju. Govorila je da tako zagađujemo svet oko nas. Ne želim više da idem na skijanje bez Nede“, kazao je Klemenc.

Glumica Elizabeta Đorevska kazala je da je Nedu upoznala pre 40 godina.

„Bila sam tada nadobudna studentkinja glume, a ona skromna zvezda, koja je već godinama snimala po Jugoslaviji i svetu. Teško će mi biti da prihvatim da više nikada nećemo deliti scenu i divno prijateljstvo. Neda je u svom glumačkom biću imala slobodu, radost, kreaciju. Na sceni se Neda pretvarala u cvet na suncu i kada bi se svetla pozornice ugasila — taj cvet bi se zatvarao“ kazala je Đorevska.

Glumac Feđa Stojanović kaže da je igrao sa njom u Ateljeu 212.

Profesionalac i dama sa velikim D

„Pravo prijateljstvo sa Nedom stekao sam pre četiri godine, kada smo počeli da igramo rimejk predstave ’Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo‘“, rekao je Stojanović.

„Neda je bila profesionalna i dama sa velikim slovom ’D‘. Njen način ophođenja je bio toliko fin i uglađen da je potpuno odudarao od sredine u kojoj živimo. Bila je nesigurna u sebe i svoj talenat i činilo joj se da uvek mora ispočetka, a ostavila je iza sebe toliko toga“, kazao je Stojanović.

Glumica Milica Zarić je napomenula da se sprijateljila sa Nedom Arnerić u radu na predstavi „Gvozdeni život“ u Beogradskom dramskom pozorištu.

„Igrale smo mamu i ćerku, i od tada smo se i tako zvale. Neda je bila moja scenska mama. Bila je mudra, lafica, ortak, šmekerka, hrabra, krhka i snažna, a pre svega — dobar prijatelj“, kazala je Zarićeva.

Rediteljka Milica Kralj je istakla da za naših života nećemo sresti nikog ko je bio kao Neda Arnerić.

„Nedina karijera je impozantna, a ona se trudila da se svima predstavi što običnijom, da bi njenim sagovornicima bilo lakše. Neda je svojim obrazovanjem i talentom mogla lako da postidi svakog čoveka, a ona se trudila da se ljudima predstavi što blesavijom i naivnijom, da bi drugima bilo lakše“, kazala je Milica Kralj.

Komemoraciji povodom smrti Nede Arnerić, osim njene porodice, prisustvovali su i reditelji Srđan Karanović i Slobodan Šijan, dramaturg Božo Koprivica, glumica Anica Dobra i mnogi drugi.

Kremacija je 18. januara na Novom groblju u Beogradu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala