Agencija „Rusija sevodnja“ uputila žalbu međunarodnim novinskim organizacijama i Unesku

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaSveska sa logom agencije Sputnjik i estonska zastava
Sveska sa logom agencije Sputnjik i estonska zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novinska agencija „Rusija sevodnja“ uputila je žalbu na situaciju oko Sputnjika Estonija Međunarodnoj federaciji novinara, Unesku i „Reporterima bez granica“.

„Ova žalba upućena je u vezi sa vanrednim okolnostima uzrokovanim apsolutno neprihvatljivom situacijom, uključujući ograničenje i narušavanje prava novinara koji obavljaju svoj posao u Estoniji“, navodi se u tri pisma koja je potpisao izvršni direktor agencije i bivši urednik portala „RIA Novosti Ukrajina“ Kiril Višinski.

On je istakao da novinska agencija „Rusija sevodnja“ nije pod međunarodnim sankcijama i da novinari Sputnjika nikada nisu narušavali zakon Estonije.

„Ukoliko ne mogu da rade u Estoniji, biće narušena građanska ljudska prava širom sveta na pristup informacijama“, navodi se u dokumentu.

Višinski je izrazio zabrinutost zbog pritiska kom su novinari podvrgnuti.

„Ovi nezakoniti postupci koji prate duge kampanje pritiska i zastrašivanja zaposlenih u novinskoj agenciji ’Rusija sevodnja‘ u Estoniji i drugim baltičkim zemljama — dostigle su svoj vrhunac. Lično sam bio žrtva političkog progona i proveo sam više od godinu dana u zatvoru u Ukrajini, po izmišljenim optužbama za veleizdaju zbog poštenog izvršavanja profesionalne dužnosti novinara“, rekao je on.

Višinski je naglasio da zajednički napori novinarske zajednice širom sveta i međunarodnih organizacija koje štite prava i interese medija mogu uticati na nekažnjeni progon novinara i zaustaviti ga.

„Rusija sevodnja“ je u zahtevu pozvala na reviziju diskriminatorne politike protiv Sputnjika Estonija i spremna je da ponudi odgovarajuću procenu ovog neviđenog kršenja slobode, a takođe je zatražila da se usvoje mere za osiguravanje prava novinara ove agencije da izvršavaju svoju profesionalnu delatnost.

„Takođe vas pozivam da tražite konkretna objašnjenja od estonskih vlasti u vezi sa njihovim nepoštovanjem odredaba UN i Saveta Evrope, za koje oni tvrde da ih se pridržavaju“, zaključio je Višinski.

Situaciju je prokomentarisao i stalni predstavnik Rusije u OEBS-u Aleksandar Lukaševič. On je istakao da Talin vrši direktan pritisak na strane medije.

Diplomata je dodao da iznenađuje nedostatak reakcije Brisela na činjenicu da se Estonija poziva na stav Evropske unije.

On je pozvao predstavnika OEBS-a za slobodu medija Arlema Dezira da traži od Talina da preispita diskriminatornu politiku prema estonskom Sputnjiku.

Studio agencije Sputnjik - Sputnik Srbija
Slučaj estonskog Sputnjika — primer dvostrukih standarda

Zaposleni u Sputnjiku Estonije dobili su od Policijske i Granične uprave pisma sa direktnim pretnjama da će protiv njih biti pokrenut krivični postupak, ako do 1. januara 2020. godine ne prekinu radni odnos sa matičnom organizacijom — međunarodnom novinskom agencijom „Rusija sevodnja“.

Kao osnov za taj potez, navode se sankcije koje je Evropska unija uvela 17. marta 2014. godine protiv niza fizičkih i pravnih lica zbog događaja u Ukrajini. Međutim, sankcije Evropske unije nisu uvedene novinskoj agenciji „Rusija sevodnja“, čiji je deo i Sputnjik, već lično generalnom direktoru agencije Dmitriju Kiseljovu.

Komentarišući situaciju u vezi sa estonskim Sputnjikom, predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da će ruske vlasti učiniti sve da podrže Sputnjik u radu u drugim zemljama. Visoki izvor u Moskvi ranije je za Sputnjik izjavio da na postupke estonskih vlasti utiču britanski pokrovitelji, što će se uzeti u obzir kako bi se u bliskoj budućnosti preduzele simetrične mere prema britanskim medijima u Rusiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala