Putin neće menjati Ustav kako bi sebi omogućio i treći mandat

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin pred poslanicima Federalne skupštine
Ruski predsednik Vladimir Putin pred poslanicima Federalne skupštine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je saglasan sa odredbama Ustava Ruske Federacije da predsednik države ne može da obavlja tu funkciju više od dva mandata zaredom.
„Znam da se u našem društvu aktivno priča o tome da je Ustavom garantovano da predsednik ne može da obavlja tu funkciju više od dva mandata zaredom. Ne mislim da je to pitanje od principijelne važnosti, ali sam saglasan sa time“, rekao je Putin tokom obraćanja pred poslanicima Federalne skupštine.

Ruski predsednik je, međutim, predložio da se u Ustav unesu određene izmene kako bi se osigurali bezbednost i suverenitet Ruske Federacije.

Obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina pred Federalnom skupštinom - Sputnik Srbija
Putin o naoružanju: Mi nikoga ne sustižemo, ceo svet treba da sustigne Rusiju

S tim u vezi, on je predložio da se Ustavom utvrde obavezni uslovi koje moraju da ispunjavaju svi najviši predstavnici vlasti, a u tu grupu spadaju predsednici svih subjekata Ruske Federacije, senatori, poslanici, premijer, ministri, rukovodioci ostalih federalnih organa, kao i sudije — svi oni ne mogu da imaju državljanstvo, kao ni boravišne dozvole bilo koje druge zemlje.

„Smisao i misija državne službe je upravo u služenju, a čovek koji bira taj put mora da donese odluku da svoj život posvećuje Rusiji i ruskom narodu, bez ustupaka“, naglasio je ruski predsednik.

Putin je rekao i da bi trebalo da se utvrde još jači uslovi za kandidate za predsednika zemlje — svi kandidati bi trebalo da budu građani Ruske Federacije, da su u njoj živeli najmanje 25 godina i da nikada nisu imali nijedno drugo državljanstvo.

Takođe je predložio i da se Ustavom omogući Državnoj dumi da odobrava kandidaturu premijera države, budući da trenutno to čini predsednik na osnovu saglasnosti donjeg doma ruskog parlamenta.

„Predlažem da se to promeni i da Državna duma samostalno odobrava kandidaturu šefa Vlade Ruske Federacije, a zatim i svih njegovih zamenika i federalnih ministara. Pritom, predsednik će biti u obavezi da ih imenuje na tu funkciju i neće više imati pravo da odbija kandidaturu koju je usvojila Duma“, istakao je Putin.

Ruski predsednik je dodao i da sve te izmene Ustava Ruske Federacije treba da izglasaju građani Ruske Federacije, budući da je narod „nosilac suvereniteta“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala