Ruski poslanik: Poljska treba da se izvini Jevrejima zbog holokausta

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaVjačeslav Volodin
Vjačeslav Volodin  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rukovodstvo Poljske treba da se izvini za antisemitska raspoloženja u društvu i stvaranje osnove za genocid i Holokaust uoči Drugog svetskog rata, rekao je predsednik Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Vjačeslav Volodin.

Na zasedanju prolećne sesije Državne dume on je istakao da je nacistička Nemačka na teritoriji Poljske istrebila više od tri miliona Jevreja, istakavši da je ta brojka zastrašujuća.

„U Poljskoj su uništili najveći deo jevrejskog naroda u celoj Evropi. I to nije slučajno, jer je upravo u Poljskoj bilo razmešteno na stotine koncentracionih logora, logora smrti, gde su se ciljano istrebljivali Jevreji, Sloveni, ratni zarobljenici drugih nacionalnosti. Tome je u velikoj meri doprinela atmosfera u Poljskoj pre rata, kao i stav rukovodstva te zemlje, koje je podsticalo antisemitsko raspoloženje u društvu i stvaralo osnovu za genocid i Holokaust. Današnje poljsko rukovodstvo zbog toga treba da se izvini Jevrejima i celom svetu“, istakao je Volodin.

On je takođe obelodanio podatke Ministarstva odbrane Rusije o gubicima sovjetske vojske prilikom oslobođenja Poljske.

„U oslobađanju Poljske je učestvovalo 3.246.000 sovjetskih vojnika i oficira i oko 80.000 vojnika i oficira prve armije poljske vojske“, istakao je Volodin.

On je istakao da je Sovjetski Savez, uprkos teškim vremenima, obnavljao poljske železnice koje su razrušene u ratu.

Prema podacima Volodina, za to je u periodu od 1944. do 1945. izdvojeno oko 40 milijardi rubalja po današnjem kursu.

„Pre nego što istupe sa izjavama, rukovodstvo Poljske treba da zna kakvom cenom je plaćena sloboda poljskog naroda. Cenom života pola miliona sovjetskih vojnika i oficira. A koliko ih je još kasnije umrlo od ranjavanja?“, konstatuje Volodin.

Naučiti napamet Ruzveltove reči

On je apelovao na političare u Poljskoj da se upoznaju sa rečima bivšeg američkog predsednika Franklina Ruzvelta o doprinosu sovjetskih snaga u borbi protiv nacističke Nemačke.

Volodin je citirao Ruzvelta koji je 1942. godine rekao da je na evropskom frontu najvažniji događaj bio kontranapad ruske vojske protiv moćne nemačke vojske.

Ruska vojska je uništila i nastavlja da uništava više ljudstva, letelica, tenkova i topova našeg zajedničkog neprijatelja, nego svi ostali zajedno“, citirao je Volodin Ruzvelta.

Predsednik Državne dume je dodao da zemlje koje menjaju istoriju, uključujući i Poljsku, treba da nauče napamet Ruzveltove reči.

Predsednik Poljske Andžej Duda odbio je da učestvuje na Svetskom forumu o sećanju na Holokaust, jer će tom događaju prisustvovati predsednik Rusije Vladimir Putin, saopštila je „Gazeta viboršča“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala