Pokrenut mehanizam za rešavanje sporova u okviru iranskog nuklearnog sporazuma

© AP Photo / Mohammad BernoIranski predsednik Hasan Ruhani u iranskoj nuklearnoj elektrani Bušer
Iranski predsednik Hasan Ruhani u iranskoj nuklearnoj elektrani Bušer - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka, Francuska i Velika Britanija najavile su pokretanje mehanizma za rešavanje sporova u okviru iranskog nuklearnog sporazuma.

U zajedničkoj izjavi ministara spoljnih poslova triju zemalja navodi se da su oni primorani na to zbog odbijanja Teherana da ispuni svoje obaveze iz sporazuma.

Predaja slučaja zajedničkoj komisiji u okviru mehanizma za rešavanje sporova predviđena je Članom 36 nuklearnog sporazuma, navodi se u dokumentu.

Ministri su naglasili da je Iran sam odlučio da ne koristi mehanizam za rešavanje sporova, te stoga „nema zakonskih osnova da ne ispunjava sporazum“.

Autori izjave podsetili su da je u decembru trojka upozorila Iran na moguće posledice.

„Umesto da promeni politiku, Iran je odlučio da izvršava svoje obaveze u još manjem obimu“, navodi se u saopštenju o poslednjoj fazi smanjenja obaveza Teherana od 5. januara.

Ministri naglašavaju da pokreću mehanizam za rešavanje sporova „iskreno i sa visokim ciljem očuvanja nuklearnog sporazuma, kao i sa nadom da će se konstruktivnim dijalogom naći izlaz iz ovog ćorsokaka i krenuti napred, ostajući u okviru dogovora“.

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp: Dugo smo tolerisali Iran, ti dani su odbrojani /video/

U dokumentu se dodaje da Nemačka, Francuska i Velika Britanija nemaju nameru da vrše pritisak na Iran, ali žele da ga podstaknu da se vrati na poštovanje sporazuma.

„I dalje smo uvereni da ovaj inovativni međunarodni sporazum i njegova primena za neširenje (nuklearnog) oružja služe zajedničkim interesima politike bezbednosti i jačaju međunarodni poredak zasnovan na pravilima“, piše u saopštenju.

Ministri su, takođe, izrazili zahvalnost Rusiji i Kini koji ostaju u sporazumu i rade na njegovom očuvanju.

Sa svoje strane, izvor u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije izjavio je za Sputnjik da Moskva smatra upotrebu mehanizma za rešavanje sporova „neprihvatljivom“, pošto je „u suprotnosti sa ciljevima i smislom Zajedničkog akcionog plana“.

Iran i „šestorka“ međunarodnih posrednika (Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina, Francuska i Nemačka) zaključili su 14. jula 2015. istorijski sporazum o rešavanju dugogodišnjeg problema iranskog nuklearnog programa — Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, čija implementacija skida sa Irana ekonomske i finansijske sankcije koje su ranije uveli SB UN, SAD i Evropska unija. Plan je stupio na snagu 16. januara 2016. godine.

Dogovor u svom izvornom obliku nije preživeo ni tri godine: Sjedinjene Američke Države su u maju 2018. objavile saopštenje o jednostranom povlačenju iz njega i vraćanju strogih sankcija Iranu. Iran je najavio postupno smanjenje svojih obaveza u okviru sporazuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala