Tramp: Dugo smo tolerisali Iran, ti dani su odbrojani /video/

© AP Photo / Evan VucciDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u svom obraćanju naciji da u noćašnjem raketnom napadu Irana na američke vojne baze u Iraku nije bilo žrtava i da su baze pretrpele minimalnu štetu.
„Nijedan Amerikanac nije povređen u sinoćnjem napadu iranskog režima. Nismo imali žrtava“, rekao je Tramp. „Naše velike američke snage spremne su na sve“, istakao je Tramp.

U svom obraćanju naciji, američki predsednik je rekao da su same baze pretrpele minimalnu štetu. On je napomenuo da je to zbog preduzetih mera predostrožnosti, „raspoređivanja snaga“ i sistema za rano upozoravanje.

Tramp je, takođe, najavio da će Sjedinjene Američke Države odmah uvesti nove sankcije Iranu, sve dok „Iran ne promeni ponašanje“. On je branio ubistvo generala Kasema Sulejmanija i dodao da bi Amerikanci trebalo da budu „izuzetno zahvalni i zadovoljni“ ishodom.

„Činjenica da imamo veliku vojsku i tehniku, međutim, ne znači da moramo da ih upotrebimo. Ne želimo da ih upotrebimo. Vojna i ekonomska američka snaga su najbolja odbrana“, istakao je američki lider.

Umesto toga, Tramp je predložio da se postigne novi sporazum sa Iranom koji će svet učiniti bezbednijim i mirnijim mestom.

Tramp je ponovio svoj stav da „Iranu nikada neće biti dozvoljeno da poseduje nuklearno oružje“ i pozvao na nove nuklearne pregovore koji bi zamenili nuklearni dogovor iz 2015, iz kojeg su se povukle Sjedinjene Američke Države.

Američki predsednik takođe je najavio da će tražiti od NATO-a da se više umeša u procese na Bliskom istoku.

Na konferenciji za medije Tramp je pozvao Rusiju, Kinu, Veliku Britaniju, Nemačku i Francusku da se povuku iz iranskog nuklearnog sporazuma, tzv. Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za iranski nuklearni program.

„Iran mora da napusti svoje nuklearne ambicije i okonča podršku terorizmu“, naglasio je Tramp.

„Došlo je vreme da Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Rusija i Kina prepoznaju ovu stvarnost. One sa sada moraju povući iz ostataka iranskog sporazuma.“

Iran je raketirao 8. januara dve američke vojne baze u Iraku kao odmazdu za američku operaciju u Bagdadu 3. januara, u kojoj je poginuo iranski general Kasem Sulejmani. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala