SAD kreću u medijsku ofanzivu protiv Sirije

© AP Photo / Baderkhan AhmadAmeričke trupe u Siriji
Američke trupe u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vašington kreće u medijsku ofanzivu protiv Sirije: dodeliće 35 miliona dolara „nezavisnim” sirijskim medijima, navodi se u dokumentu američkog Stejt departmenta, a namera je da se Sjedinjene Američke Države tako bore protiv „propagande“ koju navodno šire Rusija i zvanična Vlada Sirije.

Politikolozi smatraju da će novac koji planira da izdvoji Stejt department otići na stvaranje još jednog u nizu „fejkova“ koji odgovaraju Zapadu. Po mišljenju stručnjaka, SAD koriste „meku silu“ da bi održale haos na Bliskom istoku i kontrolisale resurse energenata.

U objašnjenju za grant Stejt departmenta, navodi se da je jedan od glavnih ciljeva programa suzbijanje dezinformacije koju navodno šire Rusija i sirijska Vlada.

Medijska ofanziva SAD

„Učvršćivanje potencijala sirijskih medija u sferi sprečavanja dezinformacije koja dolazi iz Rusije, sirijskog režima i drugih zemalja, kao i povećanje sposobnosti Sirijaca da prepoznaju dezinformaciju“, navedeno je u dokumentu u koji je uvid imao kanal RT.

U Stejt departmentu smatraju da je informaciono okruženje u Siriji polarizovano i podeljeno između pristalica režima i opozicije, kao i između kurdskih i arapskih medija. Osim toga, po mišljenju Stejt departmenta, pravu sliku sukoba kvari „dezinformacija“ iz Moskve, Damaska i Teherana, zajedno sa propagandom ekstremista.

„Pokušaji propagande ekstremističkih grupa i sistematska dezinformacija iz Sirije, Rusije i Irana narušavaju način na koji se sukob prikazuje, ne omogućavaju međunarodnoj koaliciji za borbu protiv takozvane Islamske države da stabilizuje situaciju i predstavljaju prepreku za mirni proces političke tranzicije, predviđen Rezolucijom 2254 Saveta za bezbednost UN“, navedeno je u tekstu granta.

Objašnjava se da „dezinformacija“ prikazuje „Sirijsku civilnu odbranu“ (zvaničan naziv organizacije „Beli šlemovi“, poznate po skandalima) i „umerenu opoziciju“ kao teroriste i naziva nameštaljkom „hemijski napad“ u Sirijskoj Arapskoj Republici koji je, kako tvrde autori dokumenta, navodno organizovao Damask.

Ovi pokušaji, smatraju u Stejt departmentu — „seju sumnju, podrivaju aktivnosti koalicije za stabilizaciju na severo-istoku zemlje i sprečavaju da sirijski režim preuzme odgovornost za počinjene zločine“.

© AP Photo / Mehmet GuzelZajednička rusko-turska patrola u Siriji
SAD kreću u medijsku ofanzivu protiv Sirije - Sputnik Srbija
Zajednička rusko-turska patrola u Siriji

U Vašingtonu i dalje ignorišu očigledne dokaze za inscenirani hemijski napad u sirijskom gradu Duma 7. aprila 2018. godine. Podsetimo da su informacije o incidentu stigle od nevladinih organizacija, uključujući i „Bele šlemove“. Međutim, dva dana kasnije na licu mesta nije bilo nikakvih tragova toksičnih supstanci. Pored toga se ispostavilo da niko od poginulih koji su pronađeni na mestu „tragedije“ nije živeo u obližnjim domovima. Svedoci govore da su tela namerno dovozili sa drugih mesta.

U video-snimku koji je dokaz „napada“ bili su podmetnuti učesnici. Jedan od „glumaca“ je jedanaestogodišnji dečak Hasan Dijab, koji je bio predstavljen kao žrtva. U februaru 2019. godine producent Bi-Bi-Sija za Siriju Rijam Dalati je takođe priznao da je napad izrežiran.

Krajem novembra Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je o novim provokacijama „Belih šlemova“ i terorističke grupe „Hajat Tahrir al Šam“, ali ovog puta u zoni deeskalacije u Idlibu.

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov pojasnio je da provokacije još uvek nisu realizovane verovatno, zato što su Rusija i vlasti Sirije objavile podatke o obuci.

„Situacija koja je nastala učešćem ’Belih šlemova‘ u mnogobrojnim izrežiranim scenama, uključujući i događaj u aprilu 2018. godine u istočnoj Dumi, kristalno je jasna. I činjenice koje su bile pokazane da bi se raskrinkali ovi provokatori su više nego ubedljive. O tome razgovaramo u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja“, dodao je ministar.

„Nije prvi put da Sjedinjene Države padaju na laž u vezi sa događajima na Bliskom istoku“, primetio je u razgovoru za RT profesor na moskovskoj Visokoj školi ekonomije i politikolog Oleg Matvejčev.

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaPredgrađe Damaska Duma nakon oslobođenja od terorista
SAD kreću u medijsku ofanzivu protiv Sirije - Sputnik Srbija
Predgrađe Damaska Duma nakon oslobođenja od terorista

„Još od iračke kampanje, američki mediji su padali na laži. Kada je reč o ’Belim šlemovima‘ i insceniranim napadima, prikupljeno je dovoljno dokaza. Primećujemo da sada organizacija podvija rep. Žele da je uklone iz informacionog polja“, konstatuje ekspert.

Prema rečima Matvejčeva — oni koji budu dobili novi američki grant će širiti isključivo informacije koje odgovaraju njihovim sponzorima. To će dovesti do novog talasa „fejk novosti“.

„Tipična je situacija da SAD dodeljuje nekoj zemlji novac za podršku navodno ’nezavisnih‘ medija, što znači da će uskoro krenuti ’fejk njuz‘. Ti mediji u potpunosti zavise od volje Sjedinjenih Država. Praktično dolazi do mešanja u unutrašnje stvari u Siriji“, dodao je on.

Demonizacija Rusije i Sirije

U okviru granta, Stejt department planira da podrži objavljivanje novosti i materijala o trenutnim događajima i na određene teme, uključujući „suprotstavljanje ruskoj i iranskoj dezinformaciji“, sprovođenje novinarskih istraživanja i formiranje programa o religioznim i etničkim manjinama.

Sirijcima je potreban pristup izbalansiranim izvorima informacije, da bi efikasno pomagali stabilnosti u svetu i Sirijskoj Arapskoj Republici, istaknuto je u dokumentu.

Konstantin Blohin, naučni saradnik Centra za istraživanje problema bezbednosti Ruske akademije nauka, pojasnio je da se Vašington bori za raskol u Siriji i zbog toga predstavlja Moskvu i Damask u negativnom svetlu.

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
SAD kreću u medijsku ofanzivu protiv Sirije - Sputnik Srbija
Zgrada Stejt departmenta

„Očigledno je SAD pokušava da demonizuje Rusiju i Siriju, da bi opet posvađale stanovništvo u toj arapskoj republici i poremetile posleratno stanje u zemlji. Uostalom, Ruska Federacija uspešno igra ulogu moderatora — uspeva da reši sukobe sa kojima se ranije sirijske vlasti nisu izborile“, prokomentarisao je Blohin.

Borba za naftu

Stejt department, inače, pruža finansijsku i tehničku podršku „nezavisnim“ sirijskim medijima od 2012. godine. Ove organizacije su sposobne da dopru do većine ljudi u republici, pominje se u opisu granta. Prema podacima ankete koja je sprovedena u januaru 2019. godine, 84 odsto ispitanika iz opozicionih oblasti dobija informaciju iz najmanje jednog izvora koji podržavaju vlasti Sjedinjenih Država.

„Sirijski medijski partneri zajednički proizvode i emituju otprilike 100 sati sadržaja dnevno. Stejt department neprestano i aktivno podržava nezavisne medije i bori se protiv dezinformacija“, istaknuto je u dokumentu.

Po mišljenju Konstantina Blohina — sve je to deo američke borbe za naftne resurse na Bliskom Istoku i mogućnost da ih kontolišu. Kako kaže ovaj ekspert — Vašington je pokušao da igra na kurdsku kartu i da posvađa Ankaru sa Damaskom i Moskvom, ali nisu uspeli u tome i zato je sada rešio da deluje sistematski.

Oleg Matvejčev ističe da to i jeste famozna američka „meka sila“.

„SAD ne planiraju da odustanu od toga da smene Asada i da nastave da stvaraju haos na Bliskom Istoku. One će pokušavati da diskredituju legitimnog sirijskog lidera i Rusiju. Za njih je važno da pokažu da su napori Moskve štetni i nehumani, a da je prisustvo Amerike u Sirijskoj Arapskoj Republici — mnogo korisnije“, navodi Matvejčev.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala