Vlasti u Podgorici mjerkaju crkvenu imovinu u Buljarici

Pratite nas
Brojni izvori, bliski svjetovnoj, ali i duhovnoj vlasti Crne Gore, spekulišu da novi Zakon o slobodi vjeroispovjesti predstavlja jednu od opcija preko koje zvanična Podgorica osim utvrđivanja „državnog identiteta“, takođe želi da se domogne i atraktivnih parcela na crnogorskom primorju koje već dugo mjerka, poput one u Buljarici.

Nije tajna da Mitropolija crnogorsko-primorska najvredniju imovinu u Crnoj Gori ima na području budvanske opštine, te da se radi o zemljišnim parcelama koje su odavno na meti raznih građevinskog lobija.

Prema procjenama, u pitanju je gotovo dva miliona kvadrata, a za „valorizaciju“ najinteresantnije je dobro manastira Gradište, odnosno, kompleks od 30 hektara u Buljarici, koji predstavlja jedan od najljepših djelova crnogorskog primorja.

Država sa Kajmanskih ostrva 2016. godine mjerkala Buljaricu

Država je 2016. godine već pokušala da realizuje svoj projekat kojim bi se u području Buljarice u opštini Budva napravio luksuzni rizort. Međutim, taj pokušaj je prije dvije godine spriječen zbog protivljenja javnosti i Mitropolije crnogorsko-primorske, koji nisu pristale na uslove kompanije „CDC International Corporation“ (CDCIC) sa Kajmanskih ostrva, koja je tada ponudila 108 miliona evra za 4,8 miliona kvadrata zemljišta u Buljarici, odnosno oko 22 evra po kvadratu.

Interesantno je da se kasnije otkrilo da se ova ponuda kompanije sa Kajmanskih ostrva u cent poklopila sa onim što je komisija Vlade Crne Gore tražila tražila kao minimalnu cijenu za valorizaciju Buljarice kao turističkog kompleksa, kao i da je ubrzo u javnost isplivala veza visokih funkcionera državne vlasti sa misterioznom kompanijom sa ovog egzotičnog ostrva.

Naime, utvrđeno je da je Podgoričanka Maja Đurović, koja je ispred kompanije CDCIC predala milionsku ponudu za kupovinu i zakup zemljišta u Buljarici, prethodno bila službenica Ministarstva održivog razvoja i turizma, te da je bivša saradnica tadašnjeg ministra Branimira Gvozdenovića iz Ministarstva otišla 2014. godine, odnosno iste godine kada je misteriozna kompanija CDCIC zbog projekta na Buljarici osnovala podgoričku kompaniju „Buljarica Bej“.

© Sputnik / Dejan Simić Novim zakonom legalizuju otimačinu crkvene imovine...
Vlasti u Podgorici mjerkaju crkvenu imovinu u Buljarici - Sputnik Srbija
Novim zakonom legalizuju otimačinu crkvene imovine...

Mitropoliji poznato da je Buljarica jedna od meta

Da su u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj takođe veoma svjesni da je jedan od motiva otimanja crkvene imovine i brojne atraktivne lokacije koje Crkva posjeduje na primorju, potvrdio je i mitropolit Amfilohije, koji je u četvrtak u manastiru Duljevo potvrdio da se novim Zakonom o slobodi vjeroispovjesti stvaraju uslovi za otimanje zemlje u Buljarici.

„To je u duhu ovoga zakona. Ne samo Buljarica, nego i sve druge svetinje. Za nekog ko se interesuje da se bogati na tuđ račun, sigurno da i Buljarica dolazi u obzir. Ako dolaze u obzir svetinje Cetinjski manastir, manastir Ostrog, manastir Morača, onda je tu i Buljarica. U ime nekakvog novog Cetinja, neka nova vlast koja nasljeđuje Svetog Petra po svetovnom dijelu — ja sam po duhovnom na njegovoj stolici, sada smatra da to njima pripada. Kome njima, ko su ti oni kojima pripada Buljarica i sve ostale svetinje“, rekao je mitropolit.

Dodajmo i da, iako crnogorska vlast novim zakonom želi da legalizuje otimačinu crkva, manastira i nekih od najznačajnijih hrišćanskih relikvija na teritoriji Crne Gore, čija se vrijednost ne može izmeriti novcem, ona istovremeno, čini se namjerno, potcjenjuje ogromnu vrijednost imovine koju SPC ima u Crnoj Gori u vidu građevinskog zemljišta, i to ne samo na primorju.

To najbolje govori visina sporne ponude iz 2016. godine kojom je bilo planirao da se do zemljišta u Buljarici dođe za samo nešto više od stotinjak miliona evra, dok je realnost da sama Buljarica kao najatraktivniji lokalitet u Crnoj Gori vrijedi najmanje nekoliko milijardi, pri čemu je to samo jedan od brojnih atraktivnih lokaliteta na pjeni od mora koje Srpska crkva posjeduje u Crnoj Gori.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala