Stejt department: Amerika vidi Rusiju kao konkurenta, a ne kao neprijatelja

© AP Photo / Bilal HusseinDejvid Hejl
Dejvid Hejl - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države na Rusiju gledaju kao na konkurenta, a ne kao na neprijatelja, izjavio je zamenik američkog državnog sekretara za politička pitanja Dejvid Hejl.
„Rusija je konkurent, i to poprilično žestok, ponekad čak i inovativan, ali konkurent. Predsednik Donald Tramp je u više navrata govorio da se Amerika zalaže za dobre odnose sa Rusijom, pa su i vrata za dijalog toj zemlji uvek otvorena“, rekao je Hejl u intervjuu za bugarske medije.

Čelnik američkog Stejt departmenta je izjavio i da SAD i Rusija imaju stalne kontakte u vezi sa brojnim pitanjima, počev od Ukrajine, Sirije i Severne Koreje, preko kontrole naoružanja, pa sve do Bliskog istoka.

Hejl je naveo i da je lično predvodio pregovore sa ruskim kolegama o raznim pitanjima.

Hejl je dao intervju bugarskim medijima povodom nedavnog puštanja u rad gasovoda „Turski tok“, te je, s tim u vezi, još jednom rekao da su SAD protiv toga, jer se na taj način „pojačava politički uticaj Rusije u Evropi“.

Podsetimo — Ruski predsednik Vladimir Putin i turski lider Redžep Tajip Erdogan pustili su u sredu u rad gasovod „Turski tok“. Svečanoj ceremoniji su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bugarski premijer Bojko Borisov.

Putin je tom prilikom istakao da je to važan događaj, ne samo za Rusiju i Tursku, nego i za celu Evropu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala