Spuštanje tenzija? Rohani se čuo sa Zelenskim i Trudoom — krivci za nesreću će odgovarati

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Irana Hasan Rohani
Predsednik Irana Hasan Rohani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Irana Hasan Rohani rekao je ukrajinskom kolegi Vladimiru Zelenskom da će svi koji su učestvovali u obaranju ukrajinskog putničkog aviona iznad Teherana odgovarati za to. Rohani je i kanadskom premijeru Džastinu Trudou u telefonskom razgovoru obećao dalju istragu.

„Zvanični Teheran je dao garancije da će svi koji su uključeni u avionsku nesreću odgovarati za to, kao i da će ukrajinskoj ekspertskoj grupi biti pružena sva neophodna podrška radi efikasne saradnje na pravnom i tehničkom polju“, saopštila je pres-služba ukrajinskog predsednika.

Rohani je tokom telefonskog razgovora sa Zelenskim izrazio saučešće ukrajinskom narodu i porodicama poginulih.

„On se izvinio u ime iranske strane za tragediju koja je odnela 176 ljudskih života. Lider Islamske Republike Iran priznaje da se tragedija dogodila zbog pogrešnih dejstava vojnika te zemlje“, navedeno je u saopštenju.

Rohani je ukrajinskom kolegi obećao da će uskoro uputiti specijalnog predstavnika u Ukrajinu, da bi zvanično izrazio žaljenje zbog pada ukrajinskog aviona iznad Teherana.

Iranski lider je Zelenskom rekao da je izdao naredbu ministru inostranih poslova da bude u stalnom kontaktu sa ukrajinskim kolegom i da nastavi da sarađuje sa njim u vezi sa avionskom nesrećom.

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Spuštanje tenzija? Rohani se čuo sa Zelenskim i Trudoom — krivci za nesreću će odgovarati - Sputnik Srbija
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski

Priznavanje „raketne verzije" kao uzroka avionske katastrofe otvorilo je, kako se ističe, put da se istraga nastavi bez odlaganja i prepreka.

Ukrajinski predsednik je ocenio da očekuje da će dalja saradnja sa Iranom biti konstruktivna i u skladu sa normama međunarodnog prava.

Rohani je i kanadskom premijeru Džastinu Trudou u telefonskom razgovoru obećao dalju istragu.

„Svaki vid međunarodne saradnje u okvirima međunarodnog prava za Iran je dobrodošao, kako bi se događaj rasvetlio“, rekao je Rohani, a prenosi Rojters.

Trudo je istakao da je priznanje Teherana da je iranska vojska greškom oborila avion važan korak i saopštio da je sa Rohanijem dogovorio da kanadski stručnjaci rade zajedno sa iranskim kolegama na dekodiranju crnih kutija.

On je obaranje aviona okarakterisao kao užasan čin za koji Iran mora da preuzme punu odgovornost, uključujući kompenzaciju za porodice poginulih.

„Boing 737-800“ kompanije „Međunarodne avio-linije Ukrajine“ srušio se 8. januara odmah posle poletanja sa aerodroma u Teheranu. Poginulo je svih 176 putnika i članova posade — državljana Irana, Ukrajine, Kanade, Nemačke, Švedske i Avganistana.

Telefonski razgovor održan je pošto je iranska armija priznala da je nenamerno oborila ukrajinski avion, prepoznavši ga kao „neprijateljski cilj“, odnosno kao krstareću raketu. Iran je naveo da je očekivao napad SAD, zbog čega su sistemi protivvazdušne odbrane u stanju pune borbene gotovosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala