Putin i Merkelova za održavanje mirovne konferencije u Berlinu

© AP Photo / Mohammed Ben KhalifaTripoli, Libija
Tripoli, Libija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da bi situacija u Libiji mogla negativno da utiče ne samo na taj region, nego i na celu Evropu.

„Tokom razgovora o međunarodnim i regionalnim temama razmatrali smo, pre svega, situaciju u Libiji, u kojoj, nažalost, i dalje traju borbena dejstva velikih razmera, raste teroristička aktivnost, a ekonomija i socijalna sfera, nažalost, degradiraju“, rekao je Putin nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Ruski predsednik je istakao da očekuje da će za nekoliko sati, u skladu sa dogovorom koji je pre nekoliko dana postignut sa Turskom, suprotstavljene strane u Libiji obustaviti vatru.

„Važno je okončati oružani sukob Libijske nacionalne armije maršala Halife Haftara i Vlade nacionalnog jedinstva gospodina Fajeza Saradža, uspostaviti primirje, preduzeti mere da se obnovi politički proces sa konačnim ciljem — prevladavanjem raskola unutar zemlje i formiranjem jedinstvenih državnih institucija“, rekao je Putin.

Angela Merkel je naglasila da se Nemačka nada da će napori Rusije i Turske da se reši sukob u Libiji biti uspešni, kao i da Berlin očekuje da će uskoro biti održana konferencija o Libiji.

© AP Photo / Pavel GolovkinVladimir Putin i Angela Merkel
Putin i Merkelova za održavanje mirovne konferencije u Berlinu - Sputnik Srbija
Vladimir Putin i Angela Merkel

„Mislim da su turski predsednik Redžep Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin imali produktivan sastanak u Istanbulu. U okviru tog sastanka se radi na prekidu vatre. To bi mogao biti korak u okviru berlinskog procesa, među zemljama koje imaju pravo veta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i drugim zemljama, kako bi se izradio određeni dokument na visokom nivou“, rekla je Merkelova.

Prema njenim rečima, generalni sekretar UN Antonio Gutereš i njegov specijalni izaslanik odgovaraju za organizaciju berlinskog mirovnog procesa.

„Ne nameravamo da se mešamo u suverenitet Libije i zbog toga će sukobljene strane — gospodin Saradž i gospodin Haftar — takođe biti uključeni u rešavanje tih pitanja“, naglasila je Merkelova.

Ruski predsednik je rekao da Moskva podržava inicijativu da se u Berlinu održi konferencija o Libiji pod okriljem Ujedinjenih nacija.

On je naglasio da situacija u Libiji podriva bezbednost i stabilnost u regionu, negativno se održavajući i na samu Evropu.

„Imam u vidu nelegalne migracije i krijumčarenje oružja i narkotika“, naveo je ruski predsednik.

Komentarišući informacije o ruskim plaćenicima u Libiji, Putin je istakao da, čak i ako u toj zemlji ima ruskih državljana koji ratuju, oni ne predstavljaju interese Rusije i ne dobijaju novac od nje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala