Ne može mu niko ništa: Mekdonaldsov hamburger iz 1999. još uvek se nije razgradio

© Sputnik / Petr ChernovBig mek iz Mekdonaldsa
Big mek iz Mekdonaldsa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dejvid Vipl iz Jute otkrio je prošle nedelje američkim medijima da poseduje hamburger kupljen 1999. godine u Mekdonaldsu, koji se još nije razgradio i izgleda gotovo isto kao pre 20 godina.

Iz popularnog lanca restorana brze hrane poručuju da burger, uprkos izgledu, svakako nije isti kao kada je kupljen, prenosi „Foks njuz“.

Dejvid Vipl je 2013. godine u džepu starog kaputa pronašao hamburger koji je ranije kupio u Mekdonaldsu. Čuvao ga je u jednoj konzervi i, izuzev krastavaca koji su se potpuno razgradili, meso i zemička izgledaju gotovo netaknuti. Kako kaže, jedina uočljiva razlika je to što hamburger sada miriše na karton, prenosi B 92.

Predstavnica kompanije „Mekdonalds“ En Kristensen u izjavi za „Foks njuz“ objašnjava da njihovi hamburgeri, kao i sva druga hrana, u odgovarajućim uslovima mogu da se razgrade.

CC0 / DagnyWalter / Da li meso u hamburgeru može da se razgradi?
Ne može mu niko ništa: Mekdonaldsov hamburger iz 1999. još uvek se nije razgradio - Sputnik Srbija
Da li meso u hamburgeru može da se razgradi?

„Ali da bi se razgradili, potrebni su određeni uslovi, posebno vlaga“, ističe Kristensen.

Mumificirani hamburger

„Bez dovoljno vlage, ili u samoj hrani ili u okruženju, bakterije i buđ ne mogu da se razvijaju i zato je razgradnja malo verovatna“, objašnjava predstavnica kompanije „Mekdonalds“.

Profesor Donald Šafner sa Univerziteta Ratgers za „Foks“ kaže da je objašnjenje popularnog lanca restorana utemeljeno na naučnim činjenicama.

Dodaje, međutim, da nema dovoljno informacija o tome kako je hamburger čuvan svih ovih godina.

„Ipak, u određenim okolnostima moguće je da bilo koji burger, a ne samo onaj iz restorana brze hrane, ostane ovako očuvan“, ističe sagovornik „Foksa“.

Podseća i da su hamburgeri u „Meku“ reš pečeni, čime se meso isušuje i ubija se većina mikroorganizama koji bi mogli da ga razgrade.

„Pritom, Juta ima sušnu klimu i vrlo je moguće da je burger potpuno dehidrirao pre nego što su bakterije mogle da obave svoj posao“, kaže profesor Šafner.

Drugim rečima — hamburger je na neki način mumificiran, piše „Foks njuz“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala