Iranski generalštab saznao da je avion oboren raketom još u sredu

© REUTERS / Ukrainian Presidential Press SerRupe na avionu ukrajinskog "boinga" koji je oboren u Iranu
Rupe na avionu ukrajinskog boinga koji je oboren u Iranu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalštab oružanih snaga Irana saznao je da je ukrajinski avion, u kojem je stradalo 176 ljudi, oboren raketom još u sredu, ali nije o tome obavestio rukovodstvo civilne avijacije, izjavio je komandant vojno-kosmičkih snaga Korpusa čuvara islamske revolucije Amir Ali Hadžizade.
„Civilna avijacija do danas nije bila obaveštena o tome da je razlog što se srušio taj avion bio raketa. Ja sam o tome bio obavešten još u sredu ujutru. Tada je formirana grupa za istragu, a oni koji su bili obavešteni o pravoj istini bili su izolovani i njima je bilo strogo zabranjeno da bilo šta kažu“, rekao je Hadžizade.

Prema njegovim rečima, čelnici Agencije za civilno vazduhoplovstvo ništa nisu o tome znali i postupali su ispravno, stoga i sva odgovornost leži na Korpusu čuvara islamske revolucije (elitni odred iranske vojske) i na Generalštabu iranskih oružanih snaga.

Prethodno je Hadžizade rekao da je do obaranja ukrajinskog aviona došlo jer je protivvazduhoplovni sistem vojno-kosmičkih snaga Korpusa čuvara islamske revolucije prepoznao ukrajinski avion kao krstareću raketu.

Takođe je naveo i da je onog trenutka kada je saznao za obaranje aviona „poželeo da je mrtav“.

Podsetimo, ukrajinski avion „boing 737“ na letu za Kijev srušio se odmah nakon poletanja sa aerodroma u Teheranu. Poginulo je svih 176 putnika i članova posade.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala