Episkopski savet spremio sledeći potez i najavio da protesti neće stati

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaEpiskopski savet SPC u Crnoj Gori
Episkopski savet SPC u Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Pratite nas
Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve usvojio je nacrt inicijative Ustavnom Sudu Crne Gore za ocenu ustavnosti odredbi Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

Kako je saopšteno nakon sednice Saveta, inicijativa će u najskorijem periodu biti predata Ustavnom sudu.

Poručili su i da protesti širom Crne Gore „neće stati niti će se umanjivati“, dok se „ovakav diskriminacioni“ Zakon o slobodi veroispovesti ne povuče.

„Episkopski savet u potpunosti podržava juče objavljeni stav Pravnog saveta i poziva sve dobronamerne da svoje predloge, sugestije i ideje dostavljaju Pravnom savetu preko naših episkopija i da se ne preduzimaju jednostrane pravne aktivnosti na polju protivljenja ovom zakonskom tekstu“, navodi se u saopštenju.

Episkopski savet, kako se dodaje, podržava buduće organizovanje i sprovođenje molitvenih litija četvrtkom i nedeljom:

„I daje blagoslov da mesno sveštenstvo u svim gradovima prema iskazanoj želji i potrebi vernog naroda ostalim danima organizuje molitvene skupove i crkveno-narodne tribine pri hramovima, kulturnim centrima i drugim za to prikladnim mestima, podsećajući na obavezu čuvanja mira i dostojanstva, kao i do sada“.

Dostavljena je i poruka Episkopskog saveta, koja će biti pročitana sutra tokom molebana i litija.

U poruci se, između ostalog, navodi da se protestuje „protiv akta koji ne donosi pravdu, jednakost ni slobodu, već sve suprotno tome, i akta kojim hoće da ozakone otimačinu crkvene imovine“.

„Ima nas mnogo. Više nego što može da se izbroji. I ovde smo spremni da ostanemo koliko god bude bilo potrebno. Ne guši nas strah, drži nas hrabrost. Ne može nam ništa laž, vodi nas istina. Ne smeta nam ništa. Nema mećava, nema kiša, zime, ni vrućine nadolazećeg leta Gospodnjeg koje bi nas sprečile. Zato, u ime vernog naroda i sveštenstva četiri eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, tražimo od sve tri grane vlasti naše države Crne Gore, kako one izvršne, tako i od zakonodavne i sudske, da nađu načina da pomenuti Zakon nepovratno stave van svake pravne snage i van svakog političkog značaja. Neka to urade, što im njihov narod kaže, kako znaju i umiju“, navodi se u poruci koja će biti pročitana i sutra.

U poruci mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, episkopa mileševskog Atanasija, budimljansko-nikšićkog Joanikija, zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, dioklijskog Metodija i episkopa umirovljenog zahumsko-hercegovačkog Atanasija se dodaje da će se samo tako vratiti „sada veoma narušen, mir i spokoj pravoslavnim vernicima, koji su im u ove Božićne dane narušili državni organi“.

„Naša Crkva i njene stručne službe su Vladi Crne Gore tokom prošle godine, a u skladu sa preporukama Evropske i Venecijanske komisije, dostavljale sugestije da se Predlog zakona popravi i dopuni — i nismo udostojeni odgovora. Crkva je tražila dijalog — nismo ga dobili. Skupštini smo dostavili amandmane — svi su odbijeni. Zakon je usvojen jednostrano i nasilno. Sada više nije vreme da mi javno sugerišemo rešenja. Sada zahtevamo da ovaj i ovakav zakon nestane — i da ga zameni ustavan zakon. Onaj i onakav — koji će biti donesen u dijalogu i uz učešće svih. Mi ćemo podnositi inicijative, svim onim državnim adresama koje su ovlašćene i koje imaju mogućnost da po ovom pitanju deluju“.

Poručuju da je Crkva za dijalog i da pozdravlja svaki akt dobre volje.

„Spremni smo da razgovaramo sa predstavnicima sve tri grane državne vlasti — i o dobrim zakonskim rešenjima, i o eventualnom potpisivanju ugovora između Crkve i države, i o rešavanju nejasnih imovinsko-pravnih tema, i o uključenju međunarodnih institucija u naš budući mogući dijalog, i o svemu drugom što bi doprinijelo razumijevanju i smanjilo podjele između svetovnih i duhovnih vlasti — ali inicijativa za to je na strani onih koji su do sada bili nespremni za razgovor. Zato sa ovoga mesta kažemo — ne nadajte se da će naš molitveni hod stati, niti na to imamo pravo pred precima i potomcima. Naš molitveni hod crnogorskim ulicama i šire, niti će stati niti će se umanjivati, sve dok ne bude ispunjen onaj naš prvi — i minimalni i maksimalni uslov — da ovakvog diskriminacionog zakona više nema“, navodi se u poruci.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala