„Crna Gora i Srbija — jedna familija“, orilo se kod Ajfelove kule, Big bena, a čulo i do Montreala

© Foto : FejsbukProtest Srba u Parizu
Protest Srba u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
I Srbi u dijaspori priključili su se podršci Srbima u Crnoj Gori u protestu protiv spornog Zakona o slobodi veroispovesti koji ima za cilj otimanje svetinja Srpske pravoslavne crkve. Proteklih dana u Londonu, Parizu, Cirihu i Montrealu orilo se „Crna Gora i Srbija — jedna familija“.

U Londonu su u crkvi Svetog Save održani molebani za mir i jedinstvo naroda, kao i za slobodu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Protestni skup održan je ispred ambasade Crne Gore, a prisustvovali su pravoslavni vernici predvođeni sveštenstvom, Srbi iz Crne Gore, ali i brojni britanski hrišćani koji su iskazali protivljenje Zakonu o veroispovesti.

Crna Gora i Srbija — jedna familija

Protojerej stavrofor Goran Spaić ukazao je na to da se radi o mirnom protestu protiv „bezbožnih vlastodržaca“.

© SPC u LondonuMoleban podrške u crkvi Svetog Save u Londonu
„Crna Gora i Srbija — jedna familija“, orilo se kod Ajfelove kule, Big bena, a čulo i do Montreala  - Sputnik Srbija
Moleban podrške u crkvi Svetog Save u Londonu

U razgovoru za Sputnjik, otac Goran je izjavio da su molebani održani u Londonu u znak ljubavi i razumevanja za situaciju koja je zadesila Srbe u Crnoj Gori, i da smatra da su njihova prava Zakonom o slobodi veroispovesti gažena, te da je dužnost naroda i Crkve da pomognu u podršci da se ovaj zakon povuče.

„Potpuno smo podržali Mitropoliju i mitropolita Amfilohija da se protest deideologizuje, da nikakva ideologija, nikakva stranka, nikakva partija nemaju udela u ovome, sve dok je na ulicama pravoslavni narod u Crnoj Gori. Ta podrška je nama potrebna, podrška naroda, kako bi ovaj zakon Vlada povukla“, ističe otac Goran za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, suština okupljanja u Londonu je borba za Crkvu, za pravoslavni narod koji želi da se moli Bogu i ide u crkvu onako kako su to njegovi preci radili.

© Foto : SPC u LondonuProtest Srba ispred ambasade Crne Gore u Londonu
„Crna Gora i Srbija — jedna familija“, orilo se kod Ajfelove kule, Big bena, a čulo i do Montreala  - Sputnik Srbija
Protest Srba ispred ambasade Crne Gore u Londonu

Dodao je i da će se podrška nastaviti:

„Mi ćemo imati molebane i molićemo se u crkvi i dalje. Ako bude trebalo, u znak protesta izaći ćemo na ulice, pred crnogorsku ambasadu, ovde pred našu crkvu, pred engleski parlament — svuda gde bude trebalo. Mi ćemo u znak podrške našoj braći i sestrama u Crnoj gori učiniti sve što je potrebno“.

Srbi će nastaviti da protestuju

Grupa Srba okupljala se i u prestonici Francuske, ispred crkve Svetog Save, kako bi iskazala nezadovoljstvo crnogorskim zakonom. Šetali su do Ajfelovog tornja.

Tom prilikom Srbi iz Pariza poručili su: „Crna Gora i Srbija su jedna familija!“ i „Ne damo svetinje“.

Aleksandar Mijatović, jedan od učesnika skupa u Parizu, poručio je za Sputnjik da će ovakvi vidovi podrške biti nastavljeni već u toku sledeće nedelje.

„Cilj je prevashodno da se da podrška narodu u Crnoj Gori da istraju u borbi i da znaju da nisu sami, da ćemo svim silama braniti naše svetinje i našu istoriju“, odlučan je Mijatović.

Moleban i podrška narodu u Crnoj Gori održani su i u Cirihu, a u Frankfurtu su sveštenici imali posebnu besedu podrške.

Podrška je upućena i iz Montreala, gde se takođe orilo „Crna Gora i Srbija, to je jedna familija“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala