Britanski ambasador priveden zbog organizovanja protesta u Teheranu

© en.tehran.ir handoutTeheran, Iran, horizont koji pokazuje planinu Alborz u daljini
Teheran, Iran, horizont koji pokazuje planinu Alborz u daljini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Velike Britanije u Iranu Robert Maker priveden je na nekoliko sati zbog sumnje da je organizovao subotnje proteste u Teheranu i da je učestvovao u njima, prenela je agencija Tansim pozivajući se na informacije izvora.

„Ambasador Velike Britanije u Teheranu, koji je prisustvovao mitingu i bavio se njegovim organizovanjem i podstrekivanjem, kao i rukovođenjem pojedinim radikalnim dejstvima, bio je pritvoren nekoliko sati“, prenela je agencija.

Prema navodima agencije, ambasador će sutra biti pozvan u Ministarstvo inostranih poslova Irana.

Akcija nekoliko stotina studenata kod zdanja Univerziteta „Amir Kabir“ u Teheranu, koji su se okupili da odaju poštu žrtvama pada ukrajinskog putničkog aviona, prerasla je u miting sa zahtevom za ostavkama i suđenjem odgovornima za katastrofu.

Učesnike mitinga je rasterala policija, preneli su lokalni mediji. Navedeno je da su učesnici protesta demonstrativno pocepali portret iranskog generala Kasema Sulejmanija koji je 3. januara ubijen u američkoj specijalnoj operaciji u oblasti bagdadskog aerodroma.

„Boing 737-800“ kompanije „Međunarodne avio-linije Ukrajine“ srušio se 8. januara odmah posle poletanja sa aerodroma u Teheranu. Poginulo je svih 176 putnika i članova posade — državljana Irana, Ukrajine, Kanade, Nemačke, Švedske i Avganistana.

Iranska armija je 11. januara priznala da je nenamerno oborila ukrajinski avion, prepoznavši ga kao „neprijateljski cilj“, odnosno kao krstareću raketu. Iran je naveo da je očekivao napad SAD, zbog čega su sistemi protivvazdušne odbrane u stanju pune borbene gotovosti.

U specijalnoj operaciji izvedenoj u oblasti međunarodnog aerodroma u Bagdadu ubijen je general Korpusa čuvara islamske revolucije Kasem Sulejmani, kao i zamenik šefa iračkog šiitskog pokreta Abu Mahdi el Muhandis.

Vašington tvrdi da su oni bili umešani u organizovanje napada na američku ambasadu u Bagdadu 31. decembra prošle godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala