„Više nas ne mogu zaustaviti“! Poruke beogradskog molebana /foto, video/

© Sputnik / Aleksandar MilačićLitija
Litija - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Beogradu u okviru molebana Presvetoj Bogorodici, koji je organizovala SPC, u sredu je održana prva molitvena šetnja podrške srpskom narodu u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji. Beograđani su za Sputnjik poručili da će i oni tu borbu nastaviti.

Ujedinjeni Beograđani u molitvi za spas Srba i srpske pravoslavne baštine šetali su gradom u miru, sa svećama i ikonama u rukama. Skupilo se i staro i mlado, brojni vernici, uniformisana lica, porodice sa decom, sve u cilju da se srpskom narodu u Crnoj Gori pokaže da nisu sami i da je vera ta koja ih povezuje i koja će pobediti.

© Sputnik / Bojana StojadinovićNenad i Lazar Bošković u šetnji sa zastavom
„Više nas ne mogu zaustaviti“! Poruke beogradskog molebana /foto, video/ - Sputnik Srbija
Nenad i Lazar Bošković u šetnji sa zastavom

Beograđani spremni da brane srpske crkve i manastire u Crnoj Gori 

Sredovečna Beograđanka Mirjana sa svećom u ruci hoda do Hrama Svetog Save, gde je održan moleban: 

„Na nama je da se borimo, a Bog je taj koji će dati završnu reč. U toku je borba za pravu stvar. Iz istorije znamo da je prva srpska patrijaršija iz doba Svetog Save bila na Miholjskoj prevlaci kod Tivta, iz 1219. godine, a to što su neke stvari pokušane kasnije da se zabašure i što nisu bile u istorijskim udžbenicima, ne znači da nisu i postojale.“

Uz mraz i pahulje, na početku litije na Terazijama, sreli smo oca i ćerku: Miloša (38) i Unu (4). I njih dvoje šetaju da podrže srpski narod u Crnoj Gori.

„Moramo da budemo jedinstveni. Cilj je da Srbi osete da imaju podršku i da nisu sami u muci koja ih je zadesila. Mislim da će se skupovi podrške nastaviti. Čekala se samo saglasnost SPC da molebani počnu u Beogradu. Sada nas više niko neće zaustaviti“, ubeđuje nas Miloš za Sputnjik.

Niko ovde ne protestuje

Srbin poreklom iz Crne Gore Radonja Vučić u uniformi je pošao na ovaj događaj. Veruje da su Srbi iz Crne Gore ponovo predvodnici molitvenog pohoda ka vraćanju korenima i tradiciji:

„Na ovaj način se vraćamo našoj veri i Bogu, od kojih smo se odavno odvojili. I davno je rečeno da će mladi učiti starije veri. Ovo nisu protesti, ovo nisu mitinzi, ovo su molitvene šetnje, gde niko ne protestuje ni protiv koga, već se Bogu obraćamo da posreduje među ljudima i da usaglasi sve sporove i nerazumevanja, da ovo sve mirnim putem izađe na dobro“, naglašava Radonja.

Naš poznati košarkaš, poreklom sa Kosova i Metohije, Bojan Krstović bio je u šetnji i prisustvovao molebanu sa svećom u ruci. Kaže nam da je tu da pruži podršku braći u Crnoj Gori, da znaju da nisu sami i da će biti uz njih.

© Sputnik / Bojana StojadinovićBojan Krstović sa tri prsta u šetnji podrške
„Više nas ne mogu zaustaviti“! Poruke beogradskog molebana /foto, video/ - Sputnik Srbija
Bojan Krstović sa tri prsta u šetnji podrške

„Uzdamo se u Boga i u Presvetu Bogorodicu, čiji praznik slavimo, da će oni izdejstvovati da se ljudi koji su na vlasti u Crnoj Gori urazume i odbace taj zakon koji su doneli“, poručio je Krstović za Sputnjik.

Svetinje su naše

Student Nemanja je prisustvovao šetnji kako bi izrazio protivljenje Zakonu o slobodi veroispovesti i poručio da će doći do pobune ukoliko zakon počne da se primenjuje:

„Protivljenje izražavam mirnim putem, iako bi neko hteo da nas isprovocira da budemo agresivniji. Mislim da će svetinje biti spasene, jednostavno, to je naše! Čim se uđe u Ostrog, s leve strane je freska Svetog Save. Svaki manastir ima neku svetosavsku tradiciju u Crnoj Gori, pogotovo oni manastiri koji su van stare Crne Gore, tako da mislim da od otimanja svetinja na kraju neće biti ništa!“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala