Haftar spreman na primirje samo ako mu se preda Tripoli

© AFP 2023 / Mahmud TurkiaOdredi Halife Haftara u Libiji
Odredi Halife Haftara u Libiji  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predlog Rusije o primirju u Libiji može doneti korist ako Vlada nacionalnog jedinstva preda rejone Tripolija, koji se još nalaze pod njenom kontrolom, vlastima istočnog dela zemlje i Libijskoj nacionalnoj armiji, izjavio je Sputnjiku izaslanik šefa privremene Vlade istoka Libije Abdulaha Tanija Arefa ali Najeda.

„Što se tiče apela Rusije o prekidu vatre, on može doneti korist ako nakon toga Vlada nacionalnog jedinstva mirno preda ostale rejone prestonice Tripolija zakonitom Parlamentu i Libijskoj nacionalnoj armiji koja se nalazi pod njegovom kontrolom“, izjavio je izaslanik.

Ruski predsednik Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan pozvali su juče na sastanku u Istanbulu sukobljene strane u Libiji da hitno sednu za pregovarački sto. Oni su istakli da težnja ka rešavanju konflikta u Libiji vojnim putem vodi samo ka daljem stradanju i produbljuje nesuglasice između Libijaca.

Vlada u Tripoliju je ranije zatražila vojnu pomoć od Turske usred napredovanja snaga maršala Halife Haftara ka libijskoj prestonici. Saopšteno je da je reč o kopnenoj, morskoj i vazdušnoj vojnoj podršci kako bi se odbila ofanziva. Turski parlament je 2. januara većinom glasova odobrio slanje turske vojske u Libiju. Većina arapskih zemalja snažno se protivi mogućoj vojnoj intervenciji Turske u libijski sukob.

Kriza u Libiji

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima. Ujedinjene nacije predlažu da se na proleće 2019. godine u Libiji održe opšti izbori, čiji bi rezultati trebalo da dovedu do formiranja legitimnih i opštepriznatih organa vlasti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala