Bugarski političar se požalio nakon otvaranja „Turskog toka“: Na mestu Turske mogli smo biti mi

© Flickr / ResoluteSupportMediaBugarska zastava
Bugarska zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska je propustila veliku priliku da bude domaćin ceremonije otvaranja novog gasovoda „Turski tok“, rekao je predsednik stranke „Alternativa bugarskog preporoda“ Rumen Petkov.

Prema njegovim rečima, Bugarska bi imala takvu priliku da nije propao projekat „Južni tok“. Projekat, po njegovom mišljenju, nisu uspeli da realizuju zbog premijera Bojka Borisova i Sergeja Staniševa, koji je 2014. godine bio izabran za poslanika u Evropskom parlamentu.

„Najvažnije je da shvatimo da nemamo ’Južni tok‘, kao i da smo propustili veliku priliku da se jučerašnja ceremonija otvaranja ’Turskog toka‘ održi u Bugarskoj. Propustili smo značajnu priliku da Bugarska postane direktna tačka prijema ruskog prirodnog gasa za Evropu“, rekao je Petkov za BTV.

Kako je istakao, bugarska vlada je prošlog januara obmanula druge učesnike projekta „Turski tok“, kada je objavila da će bugarski deo gasovoda biti završen do kraja 2019. godine.

Petkov smatra da je već tada bilo moguće predvideti odlaganje projekta.

Izgradnja gasovoda Turski tok - Sputnik Srbija
„Turski tok“ pušten u rad uprkos smetnjama trećih zemalja /video/

„Objašnjenja povodom evropskih i javnih procedura i zaštite interesa sada su besmislena. Zar te evropske procedure nisu postojale 31. januara? Zašto smo morali istovremeno da obmanjujemo i Srbiju, i Mađarsku, i Rusiju, i Tursku?“, pita se bugarski političar.

On pretpostavlja da Bugarska neće izgraditi svoj deo gasovoda „Turski tok“ do maja 2020. godine, kako je ranije najavljeno.

Ipak, Petkov je zadovoljan realizacijom projekta.

„Naravno, mi gubimo veoma ozbiljne pozicije — sada smo jedna od tranzitnih zemalja, dok je ključni igrač Turska. Ali to je ipak dobro rešenje, koje bi trebalo da nam garantuje gasnu bezbednost“, zaključio je on.

Osmog januara ruski predsednik Vladimir Putin i turski lider Redžep Tajip Erdogan pustili su u rad gasovod „Turski tok“. Svečanoj ceremoniji su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bugarski premijer Bojko Borisov.

„Turski tok“ će omogućiti da se isporuči u region oko 31,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala