Američki mediji: Iran namerno birao mete kako bi naneo što manje štete Amerikancima

© REUTERS / Marius BoschAmerički vojnici u bazi u Iraku
Američki vojnici u bazi u Iraku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iranske vlasti su namerno birale mete prilikom raketnih napada na objekte SAD u Iraku, kako bi stradalo što manje američkih vojnika, piše list „Vašington post“, koji se poziva na predstavnika administracije SAD visokog ranga.

„To je omogućilo Irancima da sačuvaju svoju reputaciju, a obe strane su dobile priliku da se povuku sa ivice rata“, istakao je zvaničnik.

Prema njegovim rečima, američke vlasti su već sedmog januara znale spisak objekata koje Iran namerava da raketira, ali nije bilo poznato o kojim se tačno objektima radi.

Američki vojnici su dobili te informacije od vlasti Iraka nekoliko časova pre napada, piše list.

Ranije je televizija Si-En-En, koja se poziva na diplomatski izvor, saopštila da je Irak ranije obavestio američku stranu o tome koje baze će biti napadnute, nakon što su dobili te informacije od Irana.

Iranska vojska je 8. januara izvela raketni napad na američke objekte u Iraku. Čuvari islamske revolucije (elitni odred iranske vojske) nazvali su ovu operaciju „Mučenik Sulejmani“. Neki mediji javljaju da je tom prilikom naneta velika materijalna šteta — uništeno je nekoliko aviona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala