Patrijarh i Amfilohije poručili Milu sa sastanka Sinoda da ne produbljuje podele i ne otima svetinje

© Flickr / Jorge LáscarPatrijaršija Srpske pravoslavne crkve u Beogradu
Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sinod Srpske pravoslavne crkve pozvao je danas državne organe Crne Gore da budu svesni svoje odgovornosti pred istorijom i budućnošću i da preispitaju svoj stav o verskim pravima i slobodama svojih građana i većinske crkve u Crnoj Gori.

Svetom arhijerejskomi sinodu u Patrijaršiji u Beogradu su, pored patrijarha Irineja prisustvovali mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop mileševski Atanasije i episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Sinod je ocenio da pomenuti zakon bez presedana produbljuje već postojeće podele i sukobe u crnogorskom društvu i poručio da će svim raspoloživim zakonskim i pravnim sredstvima štititi verska prava i slobode.

Istovremeno, kako se navodi u saopštenju SPC, Sinod je pozvao sve relevantne činioce na obnovu svestranog dijaloga „po ovom nadasve važnom i osetljivom pitanju“.

Sa žalošću je konstatovano da je donošenje ovog zakona već izazvalo mnogobrojne negativne posledice u Crnoj Gori i širem regionu.

Sinod je izrazio puno razumevanje za opravdanu uznemirenost verujućeg pravoslavnog naroda u Crnoj Gori i dao punu podršku njegovom mirnom hrišćanskom otporu nepravdi koju Crkvi i narodu nanosi pomenuti već izglasani antidemokratski i diskriminatorski zakon.

Naime, ovim zakonom se omogućava otimanje i skrnavljenje svetinja i gaženje zaveštanja njihovih svetih ktitora i zadužbinara koji su ih Bogu i Crkvi posvećivali, a ne bilo kojoj državi ili vlasti.

„Do sada se pokazalo da su svenarodna okupljanja, povodom rečene nepravde, imala izričito crkveni karakter, i zato je neophodno da se i ubuduće izbegnu bilo kakve političke ili stranačke zloupotrebe ovih jedinstvenih narodnih sabranja“, dodaje se u saopštenju.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala