Haftarov poziv na džihad — upozorenje Turskoj i saveznicima

© AFP 2023 / ABDULLAH DOMAPristalice komandanta Libijske nacionalne armije maršala Halifa Haftara
Pristalice komandanta Libijske nacionalne armije maršala Halifa Haftara - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poziv na džihad komandanta Libijske nacionalne armije maršala Halife Haftara upozorenje je ne samo Turskoj, koja je najavila da će vojno intervenisati u Libiji, nego i njenim potencijalnim saveznicima iz muslimanskih zemalja.

Pošto Turska već dugo preti da će poslati vojsku u pomoć Vladi iz Tripolija, poziv maršala Halife Haftara na džihad deo je njegove kampanje kojom on „priziva alaha u pomoć“, kaže za Sputnjik naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Slobodan Janković.

Komandant Libijske nacionalne armije maršal Halifa Haftar objavio je opštu mobilizaciju kako bi se pružio otpor stranom mešanju u libijski konflikt.

„Danas objavljujemo džihad i sveopštu mobilizaciju. Oružje će biti dato i muškarcima i ženama, vojnicima i građanima“, izjavio je Haftar u video-poruci.

Haftar je poručio predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu da šalje svoju vojsku u sigurnu smrt.

Haftarov poziv na džihad — pretnja Turskoj i muslimanskim saveznicima

Janković dodaje da je tome pribegavao i Sadam Husein, pa čak i Bašar Asad koji je, iako je najsekularniji od arapskih lidera, u teškim trenucima dolazio u džamiju u Damasku da se pomoli sa svojim vojnicima, što je „prirodno i normalno“.

„Drugo, na taj način on želi da pošalje poruku i drugim muslimanskim državama, prevashodno arapskim, da ne nalaze izgovore i načine da stanu na stranu Turske“, smatra Janković.

Što se tiče potencijalnih turskih saveznika u libijskoj priči, njih ima veoma malo, a u pitanju je prevashodno Katar, kaže Janković i dodaje da Katar pomaže isključivo materijalno, finansiranjem nekih paravojnih jedinica ili turske vojske.

Podrška Haftaru — Egipat, Saudijska Arabija…

„Sam Halifa Haftar ima iza sebe veliku podršku, pre svega Egipta, ali donekle i Saudijske Arabije. Uz to, Rusija nije zainteresovana za to da u Libiji pobedi Vlada iz Tripolija koju priznaju Ujedinjene nacije, a i sam Zapad je podeljen na pitanju Libije“, ističe Janković.

Što se tiče Evropske unije, unutar nje postoji veliko nezadovoljstvo Italije zato što je „izbačena“ iz poslova u Libiji, gde Francuska pokušava da se nametne kao dominantna zemlja EU, dodaje Janković.

© AFP 2023 / MUSTAFA KAMACITurski predsednik Redžep Tajip Erdogan (desno) rukuje se sa premijerom međunarodno priznate libijske vlade Fajezom al Sarajem, tokom susreta u Istambulu 27. novembra 2019. Istog dana dve zemlje potpisaće kontroverzni sporazum.
Haftarov poziv na džihad — upozorenje Turskoj i saveznicima - Sputnik Srbija
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (desno) rukuje se sa premijerom međunarodno priznate libijske vlade Fajezom al Sarajem, tokom susreta u Istambulu 27. novembra 2019. Istog dana dve zemlje potpisaće kontroverzni sporazum.

Sagovornik Sputnjika smatra da je Haftarov poziv na džihad i opštu mobilizaciju samo deo strategije priprema za eventualni sukob sa turskom vojskom, a taj sukob je realan pošto je Turska 27. novembra potpisala sporazum o bezbednosti i odbrani, koji otvara mogućnost da se pošalje vojska u Libiju.

Hoće li Turska poslati vojsku u Libiju

Turski parlament je potvrdio mogućnost da se vojska pošalje u Libiju u skladu sa bilateralnim sporazumom između vlade u Tripoliju i vlade u Ankari. Erdogan je najavljivao više puta da je spreman da pošalje vojsku i naravno da ta mogućnost postoji“, zaključio je Janković.

Podsećamo, parlament Turske je usvojio zakon o slanju turskih snaga u Libiju, sa ciljem da se pruži pomoć vladi u Tripoliju koju podržavaju SAD u borbi protiv snaga Halife Haftara, koje sprovode ofanzivu na libijsku prestonicu.

Prethodno su mediji pisali da je Vlada nacionalnog jedinstva Libije zvanično zatražila vojnu pomoć Turske u svetlu pojačane agresije Haftarove Libijske nacionalne armije na Tripoli.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala