Strategija Zapada u Crnoj Gori dobiće ozbiljnije dimenzije na Kosovu i u Makedoniji /video/

© Sputnik / Nebojša PopovićMolitvena šetnja sveštenstva i vernika u Podgorici
Molitvena šetnja sveštenstva i vernika  u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zakon o veroispovesti u Crnoj Gori podigao je na noge narod u toj državi, ali i u Srbiji. Za goste emisije „Svet sa Sputnjikom“ nema dileme da je to deo strategije Zapada, a da ozbiljnije dimenzije svega tek čekaju Kosmet i Makedoniju.

Tragična je činjenica, kaže bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović, da unutar srpskog nacionalnog korpusa postoje tako duboke razlike i što se pojedini delovi ne samo suprotstavljaju drugima u želji da se potpuno osamostale, već da ne prezaju za sredstvima.

„Čitava prošlost nudi primere kako to nije donelo rezultate, nego neku vrstu neželjenih posledica. Razumem vlast da želi da ima potpunu kontrolu nad situacijom u zemlji, ali put koji je izabrala, da se suprotstavlja najvećoj nacionalnoj crkvi, nije dobar — kao da ništa nisu naučili iz iskustva bivših socijalističkih zemalja“, rekao je Jovanović.

On podseća da još nisu zarasle ni rane srpskog naroda zbog dve samostalne države, a Crna Gora pokušava da dogradi svoj identitet na negaciji svega srpskog.

„To nije dobro, jer je mnogo tog srpskog prvobitno izraslo na tlu Crne Gore i to ne samo crkveno, već i ono što doprinosi kulturi i pismenosti. Zbog toga je to veštački, nasilni način ne samo izdvajanja, nego i formiranja nečeg što bi bilo suprotstavljeno identitetu Srba“, naglasio je bivši šef diplomatije SR Jugoslavije.

Milo izvršava strategiju Zapada, a ozbiljnije dimenzije čekaju Kosmet i Makedoniju

Za advokata Gorana Petronijevića nema dileme da je sve što se događa u Crnoj Gori neka vrsta manipulacije i da je Milo Đukanović puki izvršilac jedne veoma ozbiljne strategije koja se sprovodi na Balkanu koja počinje sa Crnom Gorom, a dobiće malo ozbiljnije dimenzije i u pravcu dešavanja na Kosmetu i u Makedoniji.

„Očekujem eskalaciju aktivnosti protiv SPC. To je napad na pravoslavlje, jer je SPC obeležena kao jedan od rusofilnih elemenata na Balkanu koji je smetnja. Nemojte da mislite da ga branim, ali sam ubeđen da Milo Đukanović sve ovo veoma nevoljno radi, ali mora, jer je to jedan od zadataka koje je dobio“, rekao je Petronijević. 

On dodaje da se Đukanović prema Zapadu i NATO-u pokazao kao jedan od ozbiljnih izvršilaca koji je spreman čak i da radi na štetu svog naroda.

Za srpski narod, objašnjava Petronijević, to podrazumeva dalji proces rasrbljavanja Crne Gore, napada na SPC, udaljavanja Crne Gore od Srbije i približavanja Crne Gore nekim elementima koji predstavljaju realnost te zemlje, a nikada istorijski to nisu bili.

Austrougarska i engleska podvala

Od podele hrišćanstva, kaže Vladislav Jovanović, u zapadnom delu hrišćanstva postoji jedna vrsta latentnog animoziteta prema istočnom i to se radilo kroz vekove. Geopolitička linija podele na Balkanu bila je uspostavljena od Vizantije i ona se neprekidno proširivala na račun pravoslavnog dela, tako da su Amerikanci sada shvatili da to mogu da iskoriste za svoje svrhe, kako bi što dalje potisnuli Rusiju i da bi je zaposeli unutrašnjim, ali i susednim problemima.

„To da je Srbija tradicionalni placdarm za Carsku i sovjetsku Rusiju za doskok na Balkan, nije istorijski potvrđeno činjenicama, ali jeste podvala koju su svojevremeno plasirali Austrougarska i Engleska na zapadu i sada je to aksiom američke politike prema nama. To ne odgovara činjeničnom stanju, jer je Srbija kroz istorijski razvoj težila da bude nezavisna“, rekao je Jovanović.

Misija crnogorskog predsednika

Jovanović smatra da Milo Đukanović žuri da završi svoju takozvanu istorijsku misiju — da Crnu Goru i Crnogorce izvuče iz senke Srbije i srpskog identiteta, na čemu intenzivno radi poslednjih desetak godina.

„Đukanović očigledno želi da uđe u istoriju kao čovek koji je iščupao Crnu Goru iz prirodnog habitata koji je bio kroz istoriju srpski i hoće da to dovrši time što je SPC uklonio sa teritorije Crne Gore, a da bi to uradio, mora prvo da uzme njene posede“, naglasio je Jovanović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala