Rusija: Ubistvo Sulejmanija može da izazove nove sukobe

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaRuski političar Konstantin Kosačov
Ruski političar Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov izjavio je da ubistvo komandanta elitne iranske jedinice „Kuds“ pri Korpusu Čuvara Islamske revolucije Kasema Sulejmanija može da izazove nove sukobe radikalnih šiita u Iraku i pripadnika američke vojske.

„Ovo je teška vest, koja sa sobom nosi mogućnost novih sukoba radikalnih šiitskih aktivista u Iraku sa Amerikancima“, istakao je on.

Kosačov je rekao i da je ubistvo Sulejmanija najlošiji mogući razvoj situacije, kao i da sve miriše na osvetu Vašingtona zbog nedavnog napada na američku ambasadu u Bagdadu.

„Ako je sve tako, osveta će, verujem, uslediti brzo. Biće mi drago ako grešim, jer je rat veoma lako započeti i teško završiti“, dodao je on.

Podsetimo — iranski general ubijen je tokom napada američkih helikoptera na irački aerodrom, a pored njega stradalo je još petoro pripadnika šiitskog pokreta „El Hašd aš Šabi“.

Smrt Sulejmanija potvrdile su i iranske vlasti, kao i Pentagon, koji je dodao da je operacija izvedena po nalogu američkog predsednika Donalda Trampa.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala