Ko je bio ubijeni iranski general Kasem Sulejmani

© AFP 2023 / MEHDI GHASEMI Iranski general Kasem Sulejmani
Iranski general Kasem Sulejmani - Sputnik Srbija
Pratite nas
General Kasem Sulejmani, koji je jutros ubijen u američkom napadu u Iraku, drugi je najmoćniji čovek u Iranu, odmah ispod ajatolaha Ali Hamneija, a smatrao se kreatorom velikih iranskih ambicija na Bliskom istoku.

Takođe, kao komandant moćne iranske elitne jedinice, Sulejmani je važio za pravog iranskog ministra spoljnih poslova, kada je reč o pitanju rata i mira.

Ubistvo Sulejmanija — prekretnica u velikoj krizi

Opšte je mišljenje da je on bio glavni arhitekta rata predsednika Bašara al Asada u Siriji, aktuelnog konflikta u Iraku, borbe protiv DAEŠ-a i mnogih drugih bitaka, navodi Tanjug.

Čuven po tome što je u rukama imao ogromnu moć, komandanta su neki poštovali, drugi mrzeli, a sigurno je da su se oko njegovog imena ispredali mitovi.

Njegova smrt smatra se prekretnicom u velikoj krizi između Irana, SAD i njihovih saveznika.

Očekuje se eskalacija sukoba i izvesno je da će uslediti potezi odmazde, što će ionako već nemiran region gurnuti na još opasniji put, ocenjuje Bi-Bi-Si.

Rukovodio tajnim akcijama u inostranstvu

Na čelu „Kuds jedinice, elitnih snaga Iranske revolucionarne garde, bio je od 1998. godine.

I dok se na početku karijere nije eksponirao u javnosti, autoritet u iranskom vojnom establišmentu mu je porastao prošle godine, kada mu je ajatolah Ali Hamnei dodelio najviši vojni orden.

To je bilo prvi put da je neki komandant dobio medalju od formiranja Islamske Republike 1979. godine.

Ova jedinica rukovodi tajnim operacijama u inostranstvu.

Upravo zato Trampova administracija veruje da je „Kuds“ jedinica „glavni iranski mehanizam za podsticanje i podržavanje“ terorističkih grupa na Bliskom istoku, uključujući libanski Hezbolah i palestinski Islamski džihad — finansiranjem, obučavanjem, naoružanjem.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala