Amerikanci ubili iranskog generala Sulejmanija: Iran preti osvetom

© AP Photo / UNCREDITEDKasem Sulejmani
Kasem Sulejmani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komandant elitne iranske jedinice „Kuds“ pri Korpusu Čuvara Islamske revolucije general Kasem Sulejmani poginuo je prilikom napada na aerodrom u Bagdadu, potvrdile su iranske vlasti.

Navodi se da je iranski general ubijen tokom napada američkih helikoptera na irački aerodrom, a pored njega stradalo je još petoro pripadnika šiitskog pokreta „El Hašd aš Šabi“.

Pentagon je takođe potvrdio da je iranski general ubijen, kao i da je operacija izvedena po nalogu američkog predsednika Donalda Trampa.

„Oružane snage SAD preduzele su odlučne korake, kako bi zaštitile sve američke građane koji su zaposleni u inostranstvu, ubistvom Sulejmanija, budući da je on bio vođa jedinice koju SAD smatraju terorističkom“, navodi se u saopštenju Pentagona.

Iz Ministarstva odbrane SAD tvrde i da je ova operacija sprovedena sa ciljem da se spreči napad od strane Irana, budući da je, kako se tvrdi, Sulejmani pripremao napad na američke diplomate u Iraku, kao i u regionu.

Pored toga, tvrdi se i da je upravo Sulejmani odgovoran za napad na baze koalicije u Iraku, kao i da je on bio taj koji je dao naredbu da se izvrši napad na američku ambasadu u Bagdadu.

Iran: Osvetićemo smrt Sulejmanija

Ubrzo je stigao i odgovor Teherana, a vrhovni lider Irana Ali Hamnei obećao je da će uslediti osveta zbog ubistva Sulejmanija.

„Strašna osveta čeka one na čijim rukama je ostala krv Sulejmanija“, naveo je on.

Hamnei je objavio i trodnevnu žalost povodom smrti ovog iranskog generala.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala