Bugarski ekspert: Poljska se nije izvinila zbog progona Jevreja

CC BY 3.0 / Wikipedia / Zgrada Muzeja istorije poljskih Jevreja u Varšavi
Zgrada Muzeja istorije poljskih Jevreja u Varšavi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pozivanje ruskog ambasadora u Ministarstvo spoljnih poslova Poljske krajem decembra je dobar primer selektivne memorije i iskrivljavanja istorijske istine zarad političke korektnosti, izjavio je bugarski politikolog, ekspert za međunarodne odnose Stanislav Bačev.

„U pravom trenutku se zaboravlja da se pre zaključivanja Pakta Molotov-Ribentrop održava i Minhenska konferencija, posle koje Poljska nije žrtva, već ona koja vrši nasilje. Takođe se zaboravlja da je jedini put kada je Hitler kao firer posetio svetu liturgiju, bio upravo u Poljskoj, nakon smrti maršala Pilsudskog. Zaboravlja se i na širenje poljskog antisemitizma u periodu između ratova“, podsetio je Bačev govoreći za list „Trud“.

On je dodao da je u godinama nakon Prvog svetskog rata poljska vlada ograničila prava Jevreja odbijanjem bankarskih kredita, stvaranjem poteškoća za privatni biznis, nemogućnosti rada u državnim preduzećima, ograničenjima u obrazovanju itd.

„Do danas se Poljska nije izvinila Izraelu zbog progona Jevreja. Prikladno bi bilo odgovoriti i na pitanje ko je oslobodio Aušvic. To nije bila Poljska, već sovjetska vojska“, istakao je Bačev.

Ekspert je takođe prokomentarisao izjave ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova o stvaranju platforme u sanatorijumu Kamčija u Bugarskoj za promovisanje ruskih interesa. Prema njegovom mišljenju, stvaranje ovakvog centra teško da bi se moglo shvatiti kao prilika da Rusija primeni „meku moć“.

„Meka moć je veliki broj nevladinih organizacija koje primaju novac za aktivnosti kontradiktorne prirode. Meka moć se takođe može nazvati i politika koja ima nacionalni karakter. Kako sanatorijum ili obrazovni kompleks može biti nacionalni ili čak evropski izvor meke moći? To je pre forma traženja balansa“, objasnio je stručnjak.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na redovnom brifingu - Sputnik Srbija
Zaharova: Poljska pokušava da preokrene situaciju u svoju korist

Većina Bugara ima pozitivan odnos prema Rusiji, uprkos svim negativnim argumentima protiv Moskve, smatra Bačev.

„Posmatrač ne mora da bude rusofil ili rusofob da bi video hiljade ljudi koji svakog 3. marta dolaze na spomenik Šipki, apoteozu zajedničkih napora Rusa i Bugara u ratu protiv Osmanskog carstva. Nemoguće je državu koja je postavila temelje svih sadašnjih institucija, državu koja stvara kadrove od svih obrazovanih i uspešnih Bugara, koji potom preuzimaju kontrolu nad svakim oslobođenim mestom tokom i posle rata, državu koja stvara državnost, smatrati za porobljivača ili neprijatelja“, zaključio je Bačev.

Putinova kritika poljskog ministra

Ambasador Rusije u Varšavi Sergej Andrejev pozvan je krajem decembra u Ministarstvo spoljnih poslova Poljske, nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin oštro kritikovao šefa poljske diplomatije u nacističkoj Nemačkoj Jozefa Lipskog, nazivajući ga „nitkovom i antisemitskom svinjom“, jer je podržao Adolfa Hitlera i njegovu ideju proterivanja poljskih Jevreja u Afriku „na izumiranje i uništenje“.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki ranije je nazvao Pakt Molotov-Ribentrop vojnim savezom. On je izjavio da ovaj sporazum „nije bio pakt o nenapadanju“ i dodao da „odgovornost za izbijanje Drugog svetskog rata snose i nacistička Nemačka i SSSR“. Prema njegovom mišljenju, potpisivanje pakta bilo je „prolog za nezamislive zločine koje su obe strane počinile u narednih nekoliko godina“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala