Zaharova: Poljska pokušava da preokrene situaciju u svoju korist

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na redovnom brifingu
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na redovnom brifingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pozivanje ruskog ambasadora Sergeja Andrejeva u poljsko Ministarstvo spoljnih poslova je pokušaj Varšave da preokrene situaciju u svoju korist, izjavila je za televiziju „Rusija 1“ portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Zaharova je istakla da je pozivanje ruskog ambasadora „diplomatska rutina, a ne nekakav vrhunac u diplomatskom životu“.

„Čemu takva reakcija, zašto pozivati ambasadora? Vrlo jednostavno: kako bi se istog trenutka situacija preokrenula u svoju korist“, rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, Rusija ostaje posvećena rezultatima Drugog svetskog rata i njihovom pravnom opisu i utvrđivanju od strane Nirnberškog suda.

Diplomata je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Poljske nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin oštro prokomentarisao šefa poljske diplomatije u nacističkoj Nemačkoj Jozefa Lipskog, nazivajući ga „nitkovom i antisemitskom svinjom“, jer je podržao Adolfa Hitlera i njegovu ideju proterivanja poljskih Jevreja u Afriku „na izumiranje i uništenje“.

Andrejev je rekao da je razgovarao sa direktorom Istočnog odeljenja. On je dodao da je razgovor bio „težak, ali sasvim korektan“ i da je svaka strana izlagala svoju poziciju.

Ranije je poljski premijer Mateuš Moravjecki nazvao Pakt Molotov-Ribentrop vojnim savezom. On je izjavio da ovaj sporazum „nije bio pakt o nenapadanju“ i dodao da „odgovornost za izbijanje Drugog svetskog rata snose i nacistička Nemačka i SSSR“.

Prema njegovom mišljenju, potpisivanje pakta bilo je „prolog za nezamislive zločine koje su obe strane počinile u narednih nekoliko godina“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala