Sputnjik u Estoniji zbog pretnji prešao na rad u vanrednom stanju

© Sputnik / Igorь Russak / Uđi u bazu fotografijaSputnjik studio
Sputnjik studio - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sputnjik Estonija je prešao na rad u vanrednom stanju, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na portalu.

„Poslednjih dana prošle godine više puta smo razgovarali o nastaloj situaciji i došli do zaključka da, bez obzira na apsurdne zahteve vlasti i pretnje u koje ne želim da verujem, nemamo prava da rizikujemo sudbine naših ljudi“, navodi se u obraćanju urednice Sputnjika u Estoniji Elene Čerišove.

„Banke su nas ostavile bez plate, na našeg zakopodavca izvršen je pritisak i on je bio prisiljen da sa nama raskine sporazum. I sve to u kontekstu pretnji krivičnim gonjenjem svakog od nas, prema kome nam preti kazna do pet godina zatvora. Naša jedina 'krivica' je što mi smo novinari medija nezavisnog od vlasti i što jednostavno radimo svoj posao“, ističe se u apelu Čerišove objavljenom na sajtu Sputnjika Estonija.

Ona je saopštila da će zbog toga „od 1. januara službenici redakcije morati da prekinu radni odnos sa Sputnjikom.

Čerišova je pri tome naglasila da će „sajt nastaviti da radi u punom kapacitetu“, ali da će za to biti potrebno neko vreme kako bi se organizovali tako da ne budu pod stalnim pritiskom vlasti Estonije.

Zbog pretnje krivičnim gonjenjem od strane estonskih vlasti prema članu koji predviđa kaznu zatvora do pet godina, zaposleni u Sputnjiku Estonije bili su prinuđeni da donesu odluku o prekidu radnog odnosa sa redakcijom od 1. januara 2020. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala