Američki mediji: Sankcije protiv „Severnog toka 2“ zakasnele i neproduktivne

© Foto : © Nord Stream 2 / Axel SchmidtPolaganje cevi za gasovod "Severni tok 2"
Polaganje cevi za gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uvođenje američkih sankcija gasovodu „Severni tok 2“ predstavlja zakasnelu i neproduktivnu meru, navodi se u članku koji je objavio časopis „Forbs“.

Časopis piše da su „sankcije verovatno zakasnile za oko godinu dana“. U članku se konstatuje da je izgradnja „Severnog toka 2“ skoro završena.

„Ove sankcije su zakasnele i beskorisne. Mrzeće ih i oni koji mrze Rusiju. Baš kao i Nemačka i Francuska, čiji predsednik je pokazao veliko nestrpljenje zbog novog Hladnog rata sa Rusijom“, naglašava autor članka.  

On navodi da su među partnerima „Gasproma“ evropske kompanije „koje neće zaplašiti antiruski koraci Amerike diktirani geopolitikom“.

„Vašington to zna“, konstatuje se u članku i ocenjuje da zemlje Evropske unije u velikoj meri zavise od snabdevanja prirodnim gasom iz Rusije. On je jeftiniji od tečnog prirodnog gasa koji mogu da ponude Sjedinjene Američke Države, a sankcije to ne menjaju. Razvoj alternativne energije u EU, kako se navodi u tekstu, kratkoročno neće dovesti do smanjenja potražnje za gasom iz Rusije.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: „Severni tok 2“ je evropska stvar i ne tiče se SAD

Autor naglašava i da je „Severni tok 2“ uvek bio šamar za Ukrajinu.

U isto vreme, časopis skreće pažnju na činjenicu da će se, kada se Ukrajina vrati na energetsko tržište kao zemlja tranziter gasa, Sjedinjene Američke Države izgubiti jedan od argumenata protiv uvoza ruskog gasa i tada će im biti teže da promovišu snabdevanje svog prirodnog tečnog gasa u Evropi.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je 20. decembra budžet za odbranu kojim su predviđene sankcije kompanijama koje učestvuju u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“. Zbog pretnji američkim sankcijama, švajcarska kompanija „Olsiz“, koja je polagala cevi za „Severni tok 2“, obustavila je radove i povukla brodove uključene u projekat.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak ranije je izjavio da bi operator projekta — kompanija „Nord strim 2 AG“ mogao da dovrši projekat „Severni tok 2“ čak i bez učešća stranih podizvođača i brodova koji polažu cevi. Za nekoliko meseci odgovarajući organizacioni rad biće izveden u Rusiji. Prema njegovim rečima, Ministarstvo energetike Rusije očekuje pokretanje „Severnog toka 2“ do kraja 2020. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala