Zaharova: „Severni tok 2“ je evropska stvar i ne tiče se SAD

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Projekat gasovoda „Severni tok 2“ je evropska stvar, koja se ne tiče SAD, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Kada bi se 'Severni tok 2' nekako ticao teritorije koja bi pripadala SAD, mogla bi još i da razumem razgovor o umešanosti Vašingtona u ta pitanja. To je inače evropska stvar. To se ne tiče nikoga osim zemalja koje su uključene u taj projekat geografski i finansijski“, rekla je Marija Zaharova za televizijski kanal „Rusija 24“.

Predsednik SAD Donald Tramp je 20. decembra potpisao odbrambeni budžet za 2020. godinu koji, pre svega, podrazumeva sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“. SAD traže od kompanija koje postavljaju cevi za gasovod da pod hitno prekinu njegovu izgradnju.

Švajcarska kompanija „Alzeas“ je već obustavila posao.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od obala Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Učesnici u projektu su uglavnom evropske kompanije.

„Gasprom“ je ranije planirao da gasovod bude završen do kraja ove godine. Ministar energetike Aleksandar Novak je, međutim, rekao novinarima da bi „Severni tok 2“ trebalo da bude završen do kraja sledeće godine.

© Foto : Nord Stream 2 / Paul LangrockPolaganje cevi tokom izgradnje gasovoda "Severni tok 2" u Lubminu
Zaharova: „Severni tok 2“ je evropska stvar i ne tiče se SAD - Sputnik Srbija
Polaganje cevi tokom izgradnje gasovoda "Severni tok 2" u Lubminu

Istinski cilj Amerike je Kina

SAD su Rusiju iskoristili kao pogodan izgovor za propast Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, a istinski razlog za odustajanje od tog dokumenta je u strahu od potencijala Kine, rekla je Zaharova.

„Kao osnovni razlog za propast Sporazuma o raketama Amerikanci su videli ne toliko nas, koliko, kako je kasnije postalo očigledno – Kinu. Zbog toga je Rusija u datom slučaju prosto bila pogodna tačka za početak rušenja još jednog međunarodnog sporazuma“, rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, apsolutno je očigledno da je Vašington zabrinut zbog ekonomskih i vojnih mogućnosti Pekinga.

„Naravno, njih najviše brine Kina. Brine ih Kina i iz ugla ekonomske moći… Počeli su pravi trgovinski rat s Kinom. Brine ih Kina i iz ugla rastuće vojne moći, uticaja u regionu i tako dalje“, dodala je Zaharova.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala