Bugarski ekspert uporedio napetost između Rusije i Poljske sa trećim svetskim ratom

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Poljske
Zastave Rusije i Poljske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Napetost koja je poslednjih dana nastala u odnosima između Poljske i Rusije predstavlja treći svetski rat, izjavio je bugarski analitičar Bojan Čukov Bugarskom nacionalnom radiju.

Treba imati u vidu da je to šta se dešava između Poljske i Rusije — treći svetski rat. Rat je hibridni, koji je u toku u svetu. Treba imati u vidu da je Poljska glavna antiruska oštrica koja je usmerena protiv nacionalne bezbednosti Rusije. To su najozbiljniji, patološki rusofobi, za šta, naravno, postoje istorijski razlozi“, kaže Čukov.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na redovnom brifingu - Sputnik Srbija
Zaharova: Poljska pokušava da preokrene situaciju u svoju korist

Ekspert se složio sa mišljenjem Poljaka koji su pozvali svoje sunarodnike da ne izvode ishitrene zaključne o razlozima za izjavu Putina.

„Pratim poljske medije i razumniji Poljaci govore da ne treba žuriti sa oštrom reakcijom, jer objašnjenje poljskog premijera da je izjava Putina reakcija na obustavljanje ’Severnog toka 2‘ i zabranu ruskih sportista da učestvuju na Olimpijskim igrama — za mene zvuči smehotresno“, izjavio je on.

U toj situaciji snažan argument ruske strane je da ona može podnositi dokumenta.

„O tome je govorila i predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko“, izjavio je ekspert, naglasivši da nema nameru da se stavlja ni na čiju stranu u sporu Moskve i Varšave.

„Nećemo zaboraviti da su za vreme Drugog svetskog rata Rusi faktički uzeli arhivu skoro čitave Evrope, gde su oni boravili, uključujući i ogromnu masonsku arhivu zapadne Evrope — u Nemačkoj, u Austriji i tako dalje. Međutim, Rusi su uzeli i arhivu poljske obaveštajne službe. Eksperti znaju da u arhivi obaveštajne službe postoje tako delikatne tajne koje su sačuvane samo u dokumentima. Poljaci se plaše da će to polako da izlazi na površinu“, izjavio je Čukov.

Vladimir Putin je ranije nazvao „nitkovom i antisemitskom svinjom“ ambasadora Poljske u Nemačkoj Jozefa Lipskog, koji je podržavao Hitlera i njegovu ideju o isterivanju poljskih Jevreja u Afriku, radi „izumiranja i uništenja“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala