Predstavnici Luganske Republike krenuli na razmenu zarobljenika sa Ukrajinom

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaVojnik LNR i posmatrači OEBS-a na kontrolnom punktu u oblasti Stanice Luganske u Luganskoj Narodnoj Republici
Vojnik LNR i posmatrači OEBS-a na kontrolnom punktu u oblasti Stanice Luganske u Luganskoj Narodnoj Republici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnici samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) krenuli su na kontrolni punkt „Majorsk“ gde treba da se izvrši razmena zatvorenika sa ukrajinskom stranom, saopštila je rukovodilac radne grupe za razmenu zarobljenika LNR Olga Kopceva.

Ona je izjavila da se nada da će „ukrajinska strana do kraja ispuniti svoje obaveze“.

Strane zasad nisu navele tačan broj ljudi koji će učestvovati u razmeni. Samoproglašena Donjecka Narodna Republika saopštila je da je spremna da Kijevu preda 55 osoba i da planira da primi 87 svojih pristalica. Samoproglašena Luganska Narodna Republika navela je da je spremna da preda do 30 lica.

Prethodna razmena zarobljenika izvršena je u decembru 2017. i bila je najveća za vreme sukoba u Donbasu. Samoproglašenim republikama predato je 238 lica, a Kijevu 74. Pri tome su se strane dogovorile da nastave sa oslobađanjem zatvorenika. Sledeća razmena bila je planirana za početak 2018. godine, ali su strane uspele da je dogovore i izvrše tek dve godine kasnije.

Zastave Donjecke Narodne Republike - Sputnik Srbija
Šansa za mir u Donbasu postoji, stav Kijeva — zabrinjavajući

Sukob na istoku Ukrajine

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju, između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala