Šansa za mir u Donbasu postoji, stav Kijeva — zabrinjavajući

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaZastave Donjecke Narodne Republike
Zastave Donjecke Narodne Republike - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin smatra da šansa za rešavanje sukoba na Donbasu još nije izgubljena, ali da je zabrinjavajuće to što iz nekog razloga Kijev ne želi da razmesti trupe duž teritorije granica.

On smatra da je rad „normandijskog formata“ dobar, ali ga brine izjava ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da bi Minski sporazumi mogli da budu revidirani.

„Ako se to dozvoli, situacija može ući u ćorsokak“, kaže Putin.

„Pozicija Rusije je, generalno, zasnovana na jednoj osnovi koja se nije menjala. ’Normandijski format‘, u stvari, samo jača Minske sporazume. A ključni zahtev Rusije je dijalog između Kijeva, Luganska i Donjecka. Stoga je ’normandijski format‘ samo viši nivo dijaloga, na kome Moskva pokazuje da je neophodno voditi dijalog, uprkos različitim stavovima, i da je istovremeno važno uzimati u obzir interese jednih i drugih i ići na kompromis“, kaže politikolog Semjon Uralov

Šansa za mir u Donbasu još postoji

On dodaje da su na poslednjem sastanku pronađene neke dodirne tačke, ali pregovarači nisu mogli da pronađu kompromis o tako jednostavnim pitanjima kao što su razmena zarobljenika za koje je potrebna amnestija, povlačenje snaga i slično. Odnosno — ispostavilo se da se predsednici oko nečega dogovore, ali se faktički tokom sastanaka to gura pod tepih“, kaže Uralov.

Da li će Minski proces opstati

Ruski predsednik je, govoreći na velikoj konferenciji za novinare, rekao da će sastanak u „normandijskom formatu“ biti aktuelan u aprilu, „ukoliko bude nekih pozitivnih promena, a njih ima“.

„Mislim da će još neko vreme opstati i ’normandijski format‘ i ’minski format‘, jer je Zelenskom dato vreme do aprila, do proleća. Ako se ništa ne dogodi, onda će ti formati postepeno ’umirati‘. Mislim da je Putin u stvari to rekao: platforma za dijalog se još uvek održava, ali čekamo jednostavnija rešenja“, kaže Uralov.

Putin smatra da je ključ za dogovor zakon o specijalnom statusu Donbasa, koji treba da bude implementiran u Ustav Ukrajine, i da je potreban direktan dijalog sa samoproglašenim republikama DNR i LNR.

Zakon o decentralizaciji Ukrajine

Komentarišući nacrt zakona o decentralizaciji Ukrajine, Uralov napominje da je jasno precizirano šta Donbas traži i konstatuje da su neophodne izmene ukrajinskog Ustava.

„A kako će to formalno izgledati, to je pitanje za Kijev. Čini se da u Kijevu žele da sprovedu decentralizaciju, ali da se ne odreknu vlasti u regionima te zemlje. To je praktično nemoguće… Potrebno je podeliti deo vlasti, deo novca, deo ovlašćenja. Odnosno — to se ne može učiniti bez tih podela. Imaju nekoliko meseci da to reše“, kaže Uralov.

Putin je takođe rekao i da strane vojske nema u Donbasu, već plaćenika koji ratuju na obe strane i dodao je da se tamo dobrovoljno nalaze državljani evropskih država. On je istakao da „pokušaji da se silom reši problem Donbasa — neće dati rezultate“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala