Šef estonske diplomatije o Sputnjiku: Naše sankcije su opravdane

CC BY 2.0 / Välisministeerium / Raigo Pajula / Ministar spoljnih poslova Estonije Urmas Rejnsalu
Ministar spoljnih poslova Estonije Urmas Rejnsalu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Estonije Urmas Rejnsalu izjavio je da su Sputnjiku u Estoniji uvedene samo „finansijske“ sankcije, koje ograničavaju ekonomsku aktivnost novinske agencije, ali ne ograničavaju pristup portalu i ne utiču na njegov sadržaj.

Prema njegovim rečima, Sputnjiku u Estoniji su uvedena finansijska ograničenja zbog toga što se generalni direktor agencije MIA „Rusija sevodnja“ Dmitrij Kiseljov, koji „utiče na rad agencije Sputnjik“, nalazi na sankcionom spisku EU.

„Želeo bih da naglasim da ništa nije preduzeto u vezi sa sadržajem tog portala. To su finansijske sankcije koje, po našoj proceni, samo ograničavaju ekonomske aktivnosti. Smatram da je to opravdano. Obavestili smo o tome pravnu službu Evropske komisije. Relevantne evropske agencije pri Evropskoj komisiji tvrde da su koraci Estonije umesni“, rekao je Rejnsalu za estonske medije.

Ranije je agencija MIA „Rusija sevodnja“ pozvala Estoniju da ukine sankcije Sputnjiku. Novinska agencija se obratila Odeljenju za policiju i graničnu kontrolu Estonije da preispita razloge za primenu sankcija protiv agencije Sputnjik u toj zemlji, kao i odluke koje mogu dovesti do pokretanja krivičnog postupka protiv zaposlenih u estonskoj redakciji.

Estonija je jedina baltička država u kojoj postoji redakcija Sputnjika. U njoj je zaposleno 35 ljudi, a njih 33 su državljani Estonije. Oni su sklopili ugovor o radu sa MIA „Rusija sevodnja“. Agencija svakog meseca u budžet zemlje uplaćuje porez u iznosu od skoro 30.000 evra.

Mnogi ruski visoki zvaničnici podržali su Sputnjik u Estoniji, između ostalog i predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je obećao da će vlasti Rusije učiniti sve kako bi podržale rad Sputnjika u Estoniji i u drugim državama gde ta agencija posluje.

I portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova podržala je agenciju Sputnjik, održavši redovnu konferenciju za štampu u prsluku sa logom ove ruske agencije, ali je tom prilikom i ocenila da je ponašanje vlasti Estonije — hajka prema novinarima Sputnjika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala