Erdogan želi ključ od Bosfora

© AP PhotoIstanbul
Istanbul - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se konvencija iz Montrea o režimu prolaska brodova kroz moreuz Bosfor neće odnositi na kanal „Istanbul“, koji će u budućnosti povezivati Crno i Mramorno more. Na ovaj način će Turska dobiti mogućnost da kontroliše prolazak svih brodova u Crno more i iz njega.

„Za nas je kanal ’Istanbul‘ alternativa Bosforu. On nema nikakve veze sa (konvencijom) iz Montrea. Kanal će funkcionisati kao vodena arterija Turske“, izjavio je Erdogan, govoreći u Ankari pred predsednicima lokalnih filijala vladajuće u Turskoj Partije pravde i razvoja.

Most preko Bosfora - Sputnik Srbija
Sve spremno za turski projekat veka — kanal „Istanbul“

Ranije je Erdogan izjavio da namerava da objavi tender za izgradnju kanala „Istanbul“ koji će, po njegovom mišljenju, „eliminisati pretnju ekološke i tehnološke katastrofe na Bosforu“. Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu se protivi projektu i poziva da se održi referendum.

Portparol predsednika Turske Ibrahim Kalin je izjavio da će prolazak brodova kroz kanal „Istanbul“ biti u skladu sa konvencijom iz Montrea o Bosforu.

Prema konvenciji iz Montrea iz 1936. godine, Turska je stekla potpunu kontrolu nad moreuzima Bosfor i Dardaneli. Sporazum garantuje slobodan prolaz civilnih brodova kroz Crno more u mirnom vremenu, a ograničava prolaz ratnih brodova koji ne pripadaju crnomorskim državama.

„Kanal Istanbul“ je jedan od velikih strateških projekata u Turskoj i treba da eliminiše rastući rizik koji predstavljaju brodovi koji saobraćaju između Crnog i Mramornog mora, posebno tankeri koji idu preko Bosfora. Kanal dužine 45 kilometara biće izgrađen zapadno od centra grada, na evropskoj strani provincije Istanbul, a trebalo bi da poveća dnevni kapacitet od 160 plovila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala