Moskva: Stiže odgovor Americi na sankcije „Severnom toku 2“

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaCevi sa severni tok 2
Cevi sa severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zvanična Moskva sprema odgovor Americi na sankcije „Severnom toku 2“, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov. Odgovor može biti proširivanje liste američkih zvaničnika kojima je zabranjen ulazak u Rusiju.

„Naći ćemo odgovor. On može biti u obliku proširenja naših sankcija za ulazak u Rusiju. Njihove liste ograničenja ulaska u Sjedinjene Države se često objavljuju, mi takvu praksu nemamo“, rekao je Rjabkov.

Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Rusija ima rezervnu opciju za „Severni tok 2“ — gasovod „Eugal“

On je rekao da se ograničenja ulaska u Rusku Federaciju mogu odnositi na američke političare koji su „bili najaktivniji u promovisanju ove konkretne odluke administracije (’Severni tok 2‘), kao i drugih inicijativa za sankcije koje kruže u Kongresu, a ima ih više od desetak različitih vrsta“.

„Ovi ljudi ne mogu računati na činjenicu da će se slobodno, kao što svaki Amerikanac smatra normalnim, putovati po našoj zemlji. Oni neće preći granicu, ali će to verovatno saznati u trenutku kada zatraže odgovarajuću vizu. To je samo jedan od oblika“, objasnio je zamenik ministra spoljnih poslova.

Međutim, Rjabkov je takođe napomenuo da Rusija neće žuriti sa recipročnim merama zbog sankcija protiv „Severnog toka 2“.

„Odgovor neće biti samo retorički, kao što je već najavilo naše rukovodstvo. Nećemo žuriti sa tim, ovo nije trka, ne postoji rok za tako nešto“, rekao je Rjabkov.

On je dodao da ne isključuje mogućnost da će Vašington nastaviti sa proširenjem antiruskih sankcija i u narednoj godini.

Podsetimo — premijer Rusije Dmitrij Medvedev je naložio Vladi da napravi i podnese mu na uvid recipročne mere na američke sankcije koje se tiču „Severnog toka 2“: „Zamolio bih kolege iz Vlade da u okviru ranije donetog ukaza predsednika o recipročnim sankcijama protiv celog niza država, uključujući i SAD, vide kakve su mogućnosti za usvajanje drugih ograničavajućih mera protiv SAD i obaveste me o predlozima“.

Predsednik SAD Donald Tramp je 21. decembra potpisao vojni budžet u iznosu od 738 milijardi dolara, koji uključuje i sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i vojnu pomoć Ukrajini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala