Rusija ima rezervnu opciju za „Severni tok 2“ — gasovod „Eugal“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Gasprom“ može povećati isporuke gasa u Evropu, zaobilazeći Ukrajinu, bez obzira na američke sankcije, zahvaljujući kapacitetu kopnenog gasovoda „Eugal“ koji je izgrađen specijalno za isporuke gasa iz morskog gasovoda „Severni tok 2“.

„Pokretanje ’Eugala‘ osiguraće da se u potpunosti iskoriste svi kapaciteti ’Severnog toka 1‘. Preko novog kopnenog gasovoda mogu biti isporučene količine gasa koje su izgubljene zbog ograničenja koja su uvedena zbog pobede Poljske na sudu — oko 20 milijardi kubika godišnje“, saopštio je direktor „East European Gas Analysis“ Mihail Korčemnik.

Kako se navodi, 17-20 milijardi kubnih metara „Gasprom“ može isporučivati preko drugog kraka morskog gasovoda — „Nel“, koji prolazi preko teritorije Nemačke.

Brod za polaganje cevi gasovoda Soliter  - Sputnik Srbija
Radove na „Severnom toku 2“ mogu završiti i ruski brodovi, ako švajcarski neće

Direktor „Eugala“ je naglasio da je na vrhuncu isporuka preko „Opala“ isporučivano do 103 miliona kubnih metara gasa dnevno, ali zbog odluke Evropskog suda tranzit je bio smanjen do 50 miliona kubnih metara, a prošle nedelje je pao do 12 miliona kubika dnevno. Koročkin je objasnio da je razlog za to postalo povećanje isporuka preko gasovoda „Nel“ do 115 miliona kubnih metara dnevno i porast tranzita u Evropu preko teritorije Ukrajine.

„Danas se veći deo gasa iz ’Severnog toka 1‘, koji nastavlja da radi po projektovanom kapacitetu, šalje na tržište severozapadne Evrope preko ’Nela‘, tj. ograničenje korišćenja „Opala“, po odluci Evropskog suda, praktično se nije odrazilo na kapacitet ’Severnog toka 1‘“, potvrdio je zamenik generalnog direktora Fonda za nacionalnu energetsku politiku Aleksej Grivač.

On je pretpostavio da nakon pokretanja „Eugala“, deo gasa može krenuti u Centralnu Evropu preko novog kopnenog gasovoda, ali odluka o tome će zavisiti od aktuelnih potreba tržišta i optimizacije izvoznog portfolija „Gasproma“.

Podsetimo, od 1. januara 2020. godine u eksploataciju će biti uveden prvi od dva kraka gasovoda „Eugal“ koji će proći duž drugog kopnenog kraka „Opala“, koji je napravljen za uzimanje gasa iz „Severnog toka 1“.

„Gasprom“ je 2016. godine dobio odobrenje za priključivanje 90 odsto kapaciteta gasovoda „Opal“, ali je u septembru 2019. godine protok gasa kroz „Opal“ i „Severni tok 1“ morao da se smanji zbog odluke Evropskog suda koji je na zahtev Poljske ograničio isporuke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala