Bugarski mediji: VMRO je stvorila UDBA da pokori Makedoniju

CC BY 3.0 / Wikipedia / Rašo / Crkva Svetkog Spasa u Velesu gde se nalazi masovna grobnica žrtava masakra 1945. godine
Crkva Svetkog Spasa u Velesu gde se nalazi masovna grobnica žrtava masakra 1945. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska agencija BGNES objavila je reportažu o događajima iz perioda Božića 1945. godine, kada je na teritoriji savremene Severne Makedonije ubijeno hiljade ljudi.
„Po naređenju jugoslovenskog diktatora Josipa Broza Tita hiljade Makedonaca ubačeno je u kamione i ubijeno u jarugama i šumama. Tako je bilo u Skoplju, Kumanovu, Štipu, Velesu, Ohridu, Gostivaru, Bitolju, Vladimirovu, Berovu i Prilepu. ’Krvavi Božić‘ nije zaobišao ni manje naseljena mesta, uključujući sela, gde su prvenstveno ubijani rukovodioci administracija, nastavnici i sveštenici“, ističe agencija.

Kako se navodi, makedonski komunistički lider Lazar Koliševski bio je odgovoran za ovu operaciju pod rukovodstvom Svetozara Vukmanovića, Titovog ličnog izaslanika.

„U ubistvima su učestvovali i bivši srpski četnici i policajci iz vremena Kraljevine Jugoslavije. Titov režim vratio je u Makedoniju deo najužasnijih srpskih kolonizatora za realizaciju pogroma“, govori se u reportaži.

Među ubijenima na području Ohrida i Prespe ubijeno je oko 23.000 Bugara, stotine hiljada je uhapšeno i poslato u koncentracione logore, piše BGNES.

Prema rečima stanovnika Velesa Todora Guleva, stanovnici Makedonije i Pomoravlja, koji su bugarskog porekla, ali se izjašnjavaju kao Srbi, znaju za stotine hiljada žrtava komunističkog režima i masovne grobnice, ali kriju istinu.

Bivši predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev - Sputnik Srbija
Bivši predsednik Bugarske: Bojim se da će se odnosi sa Severnom Makedonijom pogoršati

„Oni do dan-danas skrivaju istinu. Svi ljudi u mom rodnom gradu Velesu znaju za ovaj masakr, ali se ne usuđuju da govore. Oni se plaše“, rekao je Gulev.

VMRO DPMNE je u Makedoniji stvorila Služba državne bezbednosti Srbije, uveren je Dragi Karov, koji je bio jedan od osnivača stranke u Velesu 1990. godine.

„Nema sumnje da je VMRO DPMNE stvorila srpska obaveštajna služba UDBA s ciljem da sačuva srpski uticaj i potčinjavanje Makedonije i podstakne mržnju prema Bugarskoj. Aktuelni vođa VMRO DPMNE Hristijan Mickovski pravi je srboman (pogrdan naziv kojim Bugari nazivaju Srbe iz Makedonije) i nema nikakve veze sa idealima i vrednostima VMRO. On je običan izvršilac kriminalca i srbomana Nikole Gruevskog, koji je pobegao u Mađarsku“, izjavio je on.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala