Bivši predsednik Bugarske: Bojim se da će se odnosi sa Severnom Makedonijom pogoršati

© AP Photo / Seth WenigBivši predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev
Bivši predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon prevremenih parlamentarnih izbora u Severnoj Makedoniji, koji su zakazani za april, na vlasti se mogu naći političari sa revanšističkim osećanjima, zbog čega će i Bugarska i Evropa mnogo izgubiti, smatra bivši predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev, prenosi „Bugarska nacionalna televizija“ (BNT).

„Zamislite ako nekadašnji (političari) opet dođu na vlast — politički lideri Makedonije poput Nikole Gruevskog, koji su mrzeli Bugarsku i za vreme kojih su mediji stalno prikazivali Bugarsku kao okupatora i fašistu“, izjavio je Plevnelijev.

Bivši predsednik je takođe istakao da žali što bugarsko-makedonska komisija za istorijska pitanja nije uspela da postigne dogovor o spornim istorijskim momentima.

Prema njegovom mišljenju, to nikog ne treba da čudi, jer je Sofija u svojim odnosima sa Skopljem štošta „prespavala“, za razliku od drugih okolnih zemalja.

„Ne možemo to da očekujemo sto godina kasnije, kada smo prespavali sva bitna dešavanja u Makedoniji — žalimo se na medije, a recite mi koliko bugarskih medija ima u Makedoniji, budući da je poznato da u toj zemlji ima na stotine srpskih i isto toliko grčkih medija?“, zapitao se Plevnelijev.

On je takođe prokomentarisao postupak predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji je blokirao početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije i Albanije Evropskoj uniji, rekavši da je francuski lider napravio veliku političku grešku.

„Najvažniji aspekt je u tome što nastavljamo da vodimo unutrašnju političku bitku po cenu neuspeha u spoljnoj politici, jer za Evropsku uniju to u celini predstavlja veliki neuspeh u tako važnoj zoni, kao što je Zapadni Balkan“, konstatovao je bivši predsednik Bugarske i rekao da se nada daće bivši premijer Makedonije Zoran Zaev biti ponovo izabran na tu dužnost.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala