Uprkos pravilima FIFA: Francuz koji je igrao za „Zvezdu“ želi da nastupa za Rusiju

© Sputnik / Юliя Čestnova / Uđi u bazu fotografijaFudbaler Damijen le Talek
Fudbaler Damijen le Talek - Sputnik Srbija
Pratite nas
Fudbaler francuskog kluba „Monpelje“ Damijen le Talek saopštio je da želi da igra za reprezentaciju Rusije, a čak je pokrenuo proces dobijanja ruskog državljanstva, piše „Parizijen“. Međutim, pravila FIFA ne dozvoljavaju da Francuz igra za Rusiju, jer fudbaler ne ispunjava odgovarajuće kriterijume.

Vezni igrač francuskog kluba „Monpelje“ Damijen le Talek, koji je i bivši fudbaler beogradskog kluba „Crvena Zvezda“  pokrenuo je proces dobijanja ruskog državljanstva. Prema pisanju lista, Le Talek, koji je rodom iz francuskog grada Puasi, čest je gost u Moskvi, a u istorijskom delu ruske prestonice poseduje stan.

„Moja supruga Kristina je Ruskinja, a naše dete ima dvojno državljanstvo. Igrao sam u Mordoviji skoro dve godine. Često idem tamo da se odmorim i da posetim društvo. Zatražio sam rusko državljanstvo da bih olakšao putovanja između Francuske i Moskve“, objašnjava on.

Fudbaler je za ruske i francuske medije detaljno govorio o pokretanju procedure dobijanja državljanstva, rekavši da bi želeo da igra za reprezentaciju Rusije.

Predsednik Olimpijskog komiteta Rusije Stanislav Pozdnjakov govori na konferenciji za medije u Moskvi - Sputnik Srbija
Olimpijski komitet: Učinićemo sve da reprezentacija nastupi pod nacionalnom zastavom na Olimpijadi

„Ako me glavni trener reprezentacije pozove nakon dobijanja ruskog pasoša, prihvatiću njegov poziv. Moje reči su dobro shvaćene u Rusiji. Ponavljam ono što sam već rekao — spreman sam da igram za tu zemlju. Veoma dobro poznajem ruske reprezentativce, igrao sam protiv većine njih. Nisam bilingvalan, ali dovoljno dobro govorim ruski da bi me razumeli. Učiniću sve kako bi me trener gledao kao potencijalnog igrača u timu i kako ne bi zaboravio na mene. U Rusiji već postoje naturalizovani igrači, tako da neću biti prvi“, rekao je Le Talek.

Ipak, prema pisanju francuskog lista, pravila Međunarodne federacije fudbalskih asocijacija (FIFA) ne dozvoljavaju Francuzu da igra za reprezentaciju Rusije, jer ne ispunjava nijedan od tri zahteva asocijacije — nije se rodio u Rusiji, nema članove porodice u toj zemlji, niti je živeo pet godina zaredom nakon punoletstva. Francuz je igrao svega pola godine u Saransku.

„Nadam se da će mi FIFA odobriti da promenim svoje fudbalsko državljanstvo. To što nikada nisam igrao za reprezentaciju Francuske, može mi ići na ruku“, zaključuje Le Talek, koji će deo novogodišnjih praznika provesti sa suprugom i sinom u Rusiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala