Amerika nudi Velikoj Britaniji ogroman sporazum koji dalje drma temelje EU

© REUTERS / Kevin LamarqueAmerički predsednik Donald Tramp i britanski premijer Boris Džonson
Američki predsednik Donald Tramp i britanski premijer Boris Džonson - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čim je Boris Džonson pobedio na izborima u Velikoj Britaniji, dobio je konkretnu ponudu iz Amerike — ogroman sporazum koji je u suštini usmeren i protiv pozicije EU.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je u svom maniru, na svom profilu na Tviteru, čestitao britanskom premijeru Borisu Džonsonu na „velikoj“ izbornoj pobedi koja je omogućila da „Britanija i SAD potpišu ogroman novi trgovinski sporazum“ posle „bregzita“.

Sporazum mnogo veći sa Amerikom nego sa EU

Kako je naveo američki lider, taj sporazum je potencijalno mnogo veći i unosniji od bilo kog sporazuma koji bi Džonson mogao da sklopi sa Evropskom unijom.

Ovu Trampovu poruku politikolog Aleksandar Pavić vidi kao nastavak njegove politike, koja, suštinski, jeste suprotstavljena Evropskoj uniji, jer Tramp smatra da EU nije saveznik Amerike, već njen konkurent, pa na nju tako i gleda.

Bez obzira na to kako će na kraju da izgleda taj sporazum između Amerike i Velike Britanije, Tramp unapred fingira da će to da bude mnogo bolje za Veliku Britaniju nego bilo koji sporazum koji su imali sa EU. Jednostavno, to je deo njegove, da kažemo, borbe protiv Evropske unije. Naravno, Tramp na neki način pomaže Borisu Džonsonu, jer oni jesu saveznici na nekom višem nivou, u smislu da su obojica skloniji nekoj vrsti nacionalizma i suverenizma i obojicu liberalni establišment smatra populistima“, ocenjuje Pavić.

Trampu je potreban uspeh

U isto vreme, dodaje naš sagovornik, američkom predsedniku je potrebno da u predizbornoj kampanji ima još jedan uspeh sa kojim će da maše.

„Posle ovog delimičnog uspeha u postizanju prve faze trgovinskog sporazuma sa Kinom, kao i nedavno ratifikovanog novog sporazuma između SAD, Kanade i Meksika, ako Tramp može da pokaže da je uspeo da postigne i veliki trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom, to je nešto što će sasvim sigurno vešto uspeti da iskoristi“, primećuje Pavić.

Tako da je ovim, ukazuje Pavić, zapravo spojeno nešto lepo i nešto korisno za prvog čoveka SAD.

„Lepo je to što će Evropska unija da bude slabija i što on sada praktično likuje nad time što je jedna važna zemlja izašla iz EU, a korisno je to što će moći to da prikaže i kao svoj uspeh. Takođe, moći će da pomogne svom prijatelju Borisu Džonsonu, bar retorički, u političkim borbama unutar same Velike Britanije“, kaže Pavić.

Tramp u Džonsonu vidi — sebi srodnog

Trampova čestitka Džonsonu, kojom je praktično omalovažio EU, nije iznenađenje ni za politikologa doktora Srđu Trifkovića. On za Sputnjik kaže da predsednik Tramp u Borisu Džonsonu prepoznaje sebi srodnog „lošeg dečka“ u društvu Evropske unije, koja je politički korektna i orijentisana ka multilateralizmu.

I jedan i drugi su, kako navodi, svaki na svoj način, „nevaljali momci“ u globalističkom društvu koje ima svoju prestonicu u Briselu.

„Britanija svakako izlazi iz EU, jer je Boris Džonson dobio većinu od 320 poslaničkih mesta i ima odrešene ruke. Njemu u tom smislu nije potrebna podrška Trampa. Naravno, ta je podrška dobrodošla, ali posle ovoga što se događa sa ’bregzitom‘, pametni pacovi beže sa broda koji tone, jedino jako glupi pacovi još žele da se na njega popnu“, primećuje Srđa Trifković.

Kada je reč o budućem bilateralnom trgovinskom sporazumu SAD i Velike Britanije, Trifković kaže:

„Sa stanovišta finansija nema nikakve sumnje da će Evropska unija sa odlaskom Velike Britanije izgubiti značajan finansijski centar u Londonu i da ambicije Frankfurta da postane, umesto Londona, taj evrocentar finansijskog poslovanja i bankarstva, neće imati velike šanse na uspeh. Štaviše, ja bih rekao, sa stanovišta sveukupnih i verovatnih finansijskih transakcija, da će londonski Siti profitirati od izlaska Britanije iz EU, jer će biti manje podređen kontrolama i regulacijama evropske birokratije, koja je ustvari težila da ga podvrgne svojoj kontroli još od trenutka ulaska u Ujedinjenog Kraljevstva u Evropsku uniju“.

Disfunkcionalni monstrum

„Ne kažem da će se to desiti istog trenutka, ali sigurno je da će protekom vremena fleksibilnost koje će ’nečlanstvo‘ u Evropskoj uniji dati Velikoj Britaniji biti daleko profitabilnije nego da Britanija i dalje bude podvrgnuta jednoj briselskoj birokratiji koja je nefleksibilna i disfunkcionalna“, dodaje Trifković.

„Treba se setiti da je Tramp svojevremeno ugostio Najdžela Faraža u Beloj kući i od početka je govorio o Evropskoj uniji kao o jednom disfunkcionalnom monstrumu koji teži da kontroliše nacionalne države i da podrije njihov suverenitet. Dakle — efekat izlaska iz evropskog birokratskog pakla će za Ujedinjeno Kraljevstvo, u roku od tri do četiri godine, biti blagodat“, zaključuje Srđa Trifković.

Podsetimo — Konzervativci britanskog premijera osvojili su većinu u Parlamentu, a rezultat izbora potvrđuje da je otvoren put za izlazak Velike Britanije iz EU do 31. januara 2020. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala