Si-En-En: Kim pripremio „božićni poklon“ Americi

© REUTERS / KCNAKim Džong Un
Kim Džong Un - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severna Koreja planira da primeni oštru politiku prema SAD, koja uključuje, između ostalog, i odustajanje od pregovora o denuklearizaciji, saopštava Si-En-En pozivajući se na izvor blizak severnokorejskom rukovodstvu.

Prema pisanju lista, nova politika Severne Koreje prema SAD verovatno je takozvani božićni poklon koji je Pjongjang obećao Vašingtonu. Pretpostavlja se da će nova politika uključivati odbijanje pregovora sa Vašingtonom i jačanje statusa Severne Koreje kao države koja poseduje nuklearno oružje.

Prema rečima sagovornika portala, lider Severne Koreje Kim Džong Un „posmatra i čeka šta će se desiti“, jer je predsednik SAD Donald Tramp politički ranjiv zbog procedure impičmenta.

„Analitičari smatraju da je Pjongjang zabrinut, jer ukoliko sklopi sporazuma sa Trampom, a on izgubi u novembru, može se desiti da njegov naslednik ne podrži sporazum“, piše portal.

Ističe se da bi, ako Tramp pobedi na predsedničkim izborima 2020. godine, Severna Koreja onda bila spremnija za nastavak pregovora.

Sagovornik portala smatra da su šanse da Pjongjang testira balističku raketu dugog dometa „veoma male“.

Severnokorejski lider Kim Džong Un nadgledao je uspešno testiranje super-velikog raketnog sistema sa višestrukim lansiranjem i izrazio veliko zadovoljstvo. - Sputnik Srbija
Severna Koreja odgovorila Trampu: Nemamo šta da izgubimo

Kako je istakao, zemlje poput Rusije i Kine bi ocenile takve akcije kao previše provokativne, a te dve zemlje su najvažniji međunarodni trgovinski partneri Pjongjanga.

Si-En-En piše da su nedavna testiranja raketnog motora na poligonu Sohae omogućila severnokorejskim naučnicima da „steknu dragoceno znanje“, ali da nisu prešla crvenu liniju koja bi naštetila odnosima sa Kinom i Rusijom.

Početkom decembra zamenik ministra spoljnih poslova Severne Koreje Ri Te Song izjavio je da Pjongjang više ne veruje u američku retoriku o tome da žele da nastave bilateralni dijalog.

On je tada naglasio da se bliži kraj godine i rok koji je Severna Koreja postavila Americi.

Sada je red na SAD i samo od njih zavisi kakav božićni poklon žele da dobiju“, rekao je tada zamenik severnokorejskog ministra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala