Američki senatori postavili uslove za ukidanje „paklenih sankcija“ Rusiji

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteKapitol hil
Kapitol hil - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki senatori Lindzi Grem i Robert Menendes uneli su izmene u nacrt zakona o zaštiti američke bezbednosti od agresije Kremlja, kojima se određuju uslovi za uvođenje i ukidanje sankcija protiv Rusije.

Saglasno dokumentu, koji je Grem ranije nazvao „paklene sankcije“, restriktivne mere treba primeniti u slučaju „mešanja“ u unutrašnje poslove SAD i „agresije“ protiv Ukrajine.

U prvom slučaju, sankcije će biti uvedene nakon što američka obaveštajna služba i Stejt department dostave izveštaj, kojim se potvrđuje „mešanje“ Moskve u američku politiku. Ako rezultati izveštaja budu svedočili drugačije, to će biti povod za ukidanje restriktivnih mera.

Po sličnom principu je predviđeno uvođenje sankcija Rusiji zbog Ukrajine. U roku od 45 dana nakon potpisivanja dokumenta, američka obaveštajna služba i Stejt department treba da utvrde da li Rusija vodi ili podržava vojne operacije protiv susedne države Ukrajine.

Nacrt zakona o sankcijama

Zakon nacrta o zaštiti američke bezbednosti od agresije Kremlja prošle nedelje je usvojio Komitet Senata SAD za antiruske sankcije.

Prema propisima, nakon usvajanja dokumenta na nivou Komiteta sledi glasanje Senata, zatim treba da ga usvoje oba doma Kongresa SAD, nakon čega treba da ga potpiše predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

U slučaju da nacrt zakona konačno potpiše američki predsednik, to će prouzrokovati nove ozbiljne sankcije protiv bankarskog i energetskog sektora Rusije, kao i protiv ruskog državnog duga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala