Srpska u opasnosti: Šta kada džihadisti izađu iz zatvora

© REUTERS / Alaa Al-MarjaniMilitanti „Islamske države“
Militanti „Islamske države“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povratak džihadista sa sirijskog ratišta je manje opasan problem za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku, ali je teži problem — šta sa njima kad izađu iz zatvora. Kako ubiti u njima ideju zbog koje su prešli dve hiljade kilometra da bi ubijali?

U Bosnu i Hercegovinu vraćeno je još pet islamskih boraca kojima su prema odluci suda BiH izrečene kazne zatvora u trajanju od mesec do godinu dana. Ipak, poučeni pređašnjim iskustvom, stručnjaci za bezbednost upozoravaju da je vraćanje islamista u BiH velika opasnost po ovu državu.

Opasnost kad izađu iz zatvora

Na to je upozorio i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, koji je rekao da njihov povratak ne donosi ništa dobro.

Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbednost, jedan je od onih koji smatraju da je koncetracija povratnika sa ratišta iz Sirije u BiH opasna:

„Kaznena politika je bila više nego blaga, tako da je onih prvih desetak povratnika bilo kažnjeno uslovno zatvorskom kaznom od godinu dana sa mogućnošću da ta kazna bude otplaćena, odnosno, zamenjena novčanom. I to su oni svi iskoristili. Tako da su oni koji su se borili za najpoznatije terorističke organizacije u svetu bili kažnjeni kao da su džeparoši“,objašnjava Ćeranić.

Naš sagovornik dodaje da sada ostaje nada da će Tužilaštvo BiH voditi drugačiju politiku jer je napravljen i pravni okvir koji više ne dopušta da se zatvor zameni novčanom kaznom.

„Dakle, ne mogu islamisti proći više tako blago kao ranije, ali opet kazne nisu stroge. Recimo, za isto delo u BiH kazna je deset godina zatvora, a u Austriji 20. Znači, imamo razloga da se plašimo da će kaznena politika biti ponovo neadekvatna i da kazne neće biti primerene učinjenom delu“, pribojava se naš sagovornik.

Blage kazne u BiH

Pravi problem, ističe Ćeranić, nastaje u stvari kada kažnjenici odsluže zatvorsku kaznu i izađu na slobodu.

„To je sada najvažnije pitanje u BiH. Šta očekivati od, recimo, Jasmina Keserovića koji je putem videa javno pozivao sledbenike u BiH i na Balkanu da truju nevernike, sipaju im otrov u vodu i na različite načine ubijaju. Kako će se jedan takav momak ponašati kada izađe na slobodu?“ pita se Ćeranić.

Još jedan dodatni problem, kako navodi, čine porodice islamista u kojima su neka deca i rođena tamo, što znači da su od malena zadojena idejom džihada. Kako kaže, ako je neko bio spreman da pređe dve hiljade kilometara radi ideje da ubija, pitanje je da li on može da se resocijalizuje i kako. 

„Mnogo je nepoznanica koje bezbednosnim strukturama u BiH nameće povratak sirijskih ratnika. A radi se tek o prvoj grupi, mi očekujemo još grupa, gde su najopasniji ovi koji su ratovali“, kaže on.

Nije Makron, dodaje naš sagovornik, za džabe upirao prst u BiH nazivajući je tempiranom bombom, jer razlog su upravo povratnici sa ratišta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala